Η Mercedes κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών…
F1Ο Lewis Hamilton έχει πάρει φόρα και «γράφει» νίκες τη μία μετά την άλλη. Ο Βρετανός της Mercedes κυριάρχησε απόλυτα στο Sochi και πήρε την τέταρτη διαδοχική νίκη του, και 9η φετινή, για να αυξήσει τη διαφορά του στη βαθμολογία.

Η Mercedes στον αγώνα της Ρωσίας έκανε το 1-2, με τον Nico Rosberg να παίρνει τη 2η θέση παρότι ένα απρογραμμάτιστο pit stop στον πρώτο γύρο τον είχε ρίξει στην τελευταία θέση. Η γερμανική ομάδα στο Sochi σφράγισε τη φετινή της ανωτερότητα, κατακτώντας τον τίτλο στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Ο Baltteri Bottas επέστρεψε στο βάθρο, παίρνοντας την 3η θέση, μπροστά από τις McLaren των Jenson Button και Kevin Magnussen. Ακολούθησαν οι Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen και Sergio Perez.

Τα μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους στο ηλιόλουστο Sochi και λίγο πριν από την εκκίνηση όλοι οι οδηγοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το grid, την ώρα που έπαιξε ο ρωσικός εθνικός ύμνος, και στη συνέχεια σχημάτισαν ένα κύκλο ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα που δίνει για τη ζωή του ο Jules Bianchi. Μετά μπήκαν στα μονοθέσιά τους και ετοιμάστηκαν για τη μάχη. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα οι δύο Mercedes έφυγαν καλά, με τον Hamilton μπροστά από τον Rosberg.

Ο Rosberg όμως ήταν αποφασισμένος να επιτεθεί και έκανε την κίνησή του στη 2η στροφή, μπλόκαρε όμως πολύ έντονα τους τροχούς του και βγήκε στην περιοχή διαφυγής. Η κίνηση αυτή καθόρισε εν πολλοίς τον αγώνα του, καθώς η παραμόρφωση που προκάλεσε στα ελαστικά του τον ανάγκασε να μπει στα pit στο τέλος του πρώτου γύρου, για να αλλάξει τη μαλακή γόμα με τη μεσαία και να πέσει στις τελευταίες θέσεις.

Έτσι, ο Hamilton έμεινε στην πρώτη θέση, με τους Bottas και Button να έχουν κρατήσει τις δικές τους και να τον ακολουθούν. Ο Fernando Alonso έκανε καλή εκκίνηση με τη Ferrari και είχε ανεβεί στην 4η θέση, ενώ εξαιρετική ήταν η εκκίνηση του Kevin Magnussen με τη McLaren, ο οποίος στο ξεκίνημα του αγώνα έκανε άλμα από την 11η στην 5η θέση.

Άλλος ένας που έκανε καλή εκκίνηση ήταν ο Vergne με την Toro Rosso, που βρέθηκε μπροστά από τον Kvyat, αλλά πολύ νωρίς και οι δύο είδαν τις σαφώς ταχύτερες Red Bull να τους προσπερνούν. Έτσι, ο Vettel ακολουθούσε στην 6η θέση και ο Riciardo στην 7η, με τον Kimi Raikkonen στην 9η θέση ανάμεσα στις δύο Toro Rosso.

Η στρατηγική των περισσότερων ήταν να κάνουν ένα pit stop και να προσπαθήσουν να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο τα ελαστικά με τα οποία ξεκίνησαν τον αγώνα, με εξαίρεση τον Ricciardo, ο οποίος στο 12ο γύρο, πρώτος από όλους, για τη δική του αλλαγή. Ο Αυστραλός άλλαξε τη μαλακή γόμα με τη μεσαία, έχοντας μπροστά του άλλους 41 γύρους μέχρι το τέλος του αγώνα.

Ο Nico Rosberg είχε δύσκολη αποστολή, καθώς έπρεπε να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο με τα μεσαία ελαστικά που έβαλε στο 2ο γύρο να βγάλει όλο τον αγώνα των 53 γύρων και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να κερδίσει θέσεις. Στο πρώτο κομμάτι του αγώνα ο οδηγός της Mercedes όντως κέρδιζε θέσεις, έχοντας ανέβει στη 10η θέση μόλις στον 20ό γύρο. Το ίδιο περίπου έκανε και ο Felipe Massa, ο οποίος επίσης άλλαξε ελαστικά στο τέλος του 1ου γύρου και ακολουθούσε κατά πόδας τον Rosberg.

Όταν όλοι ολοκλήρωσαν τα pit stop τους, δεν ήταν έκπληξη ότι ο Lewis Hamilton παρέμενε πρώτος με μεγάλη διαφορά. Ήταν όμως αξιοσημείωτο ότι δεύτερος ήταν ο Nico Rosberg, που βρέθηκε εκεί όσο άδειαζε η πίστα μπροστά του από εκείνους που έμπαιναν στα pit και με μια αποφασιστική κίνηση πέρασε τον Bottas. Ο Φινλανδός ακολουθούσε στην 3η θέση, μπροστά από τις δύο McLaren των Button και Magnussen. Ύστερα από ένα πολύ κακό pit stop, ο Alonso είχε πέσει στην 6η θέση και είχε πίσω του τις δύο Red Bull των Ricciardo και Vettel, με τους Raikkonen και Vergne να συμπληρώνουν τη 10άδα.

Ο Hamilton δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει περίπατο μέχρι τον τερματισμό, κάνοντας οικονομία σε καύσιμα, ελαστικά και φθορά μονοθεσίου. Ο Rosberg απέδειξε την απόλυτη ανωτερότητα της Mercedes, οδηγώντας ένα stint 52 γύρων για να φτάσει και να κρατήσει, χωρίς να κινδυνεύσει, τη 2η θέση. Ο Valtteri Bottas πήρε την καλύτερη δυνατή θέση από αυτόν τον αγώνα και τερμάτισε 3ος, μπροστά από τις δύο McLaren των Jenson Button και Kevin Magnussen. Ο Fernando Alonso παρότι σε όλο το τελευταίο κομμάτι του αγώνα δέχτηκε πίεση από τον Daniel Ricciardo τερμάτισε 6ος και άφησε τον Αυστραλό της Red Bull στην 7η θέση, με τον Sebastian Vettel να ακολουθεί στην 8η. Ο Kimi Raikkonen τερμάτισε 9ος και ο Sergio Perez κατάφερε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη 10η θέση και να πάρει τον 1 βαθμό.

Μετά τον αγώνα της Ρωσίας ο Hamilton αύξησε τη διαφορά του από τον Rosberg στους 17 βαθμούς με 3 αγώνες να απομένουν. Τα μεγάλα πανηγύρια όμως έγιναν στη Mercedes, που κατέκτησε και μαθηματικά το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για το 2014. Επόμενος αγώνας είναι το GP των ΗΠΑ στο Austin, που θα διεξαχθεί το 3ήμερο 31/10-2/11.

» Αποτελέσματα GP Ρωσίας

» Βαθμολογίες

msfree

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.