ΕΘΝΙΚΗΚέρδισε ένα βαθμό ή έχασε δύο; Αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε όλη του την έκταση το 1-1 της Εθνικής κόντρα στη Φινλανδία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα -μετά το λίφτινγκ του Ρανιέρι- έδειξε καλά στοιχεία μέσα στο γήπεδο και κυρίως δείχνει να κερδίζει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και την αυτοπεποίθηση των διεθνών που κλονίστηκε μετά την ήττα από τη Ρουμανία στην πρεμιέρα.

Με αρκετά προβλήματα και πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της, η γαλανόλευκη προηγήθηκε με… τούβλο του Καρέλη στο 24′, αλλά στο δεύτερο μέρος μπήκε νωθρά και το πλήρωσε με το γκολ του Χούρμε στο 55′. Έτσι, πήρε τον πρώτο της βαθμό στην προκριματική φάση, παραμένει χαμηλά στον όμιλο, όμως με τα δύο επόμενα ματς να είναι εντός έδρας με Βόρειο Ιρλανδία και Νησιά Φερόε, αν κρατήσει τα θετικά που έβγαλε στο Ελσίνκι, σύντομα θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση.


Φινλανδία – Ελλάδα 1-1 Περιγραφή Αλέξης Σπυρόπουλος:

Τα αποτελέσματα του 6ου ομίλου:

Ρουμανία – Ουγγαρία 1-1
Φινλανδία – Ελλάδα 1-1
Β. Ιρλανδία – Νησιά Φερόε 2-0

Η βαθμολογία:
Βόρεια Ιρλανδία 6
Ρουμανία 4
Φινλανδία 4
Ουγγαρία 1
Ελλάδα 1
Ν.Φερόε 0

Το ματς

Όταν κάποια στιγμή ολοκληρωθεί το πέρασμα του Κλαούντιο Ρανιερι από την Εθνική θα γίνει και… ταμείο με τα πλεονεκτήματα αλλά και τα κουσούρια του. Τότε, ενδεχομένως να κριθεί πως τα μειονεκτήματα του Ιταλού τεχνικού είναι λιγότερα από όσα σπεύσαμε να του χρεώσουμε μετά την τραυματική παρθενική του παρουσία σε παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, όταν –είναι αλήθεια- προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια με τις επιλογές του.

Σε ό,τι αφορά τα θετικά του, σε αυτά είναι βέβαιο πως θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα… «άντερα». Γιατί χρειάζονται τέτοια για να πάρεις την απόφαση να αφήσεις εκτός ενδεκάδας την –περίπου- «αγία» επιθετική τριάδα της Εθνικής. Ο Ιταλός πήρε μεγάλο ρίσκο αφήνοντας έξω (τον καθένα για τους λόγους του) Μήτρογλου, Σαμαρά, Σαλπιγγίδη, που φυσικά έχουν τεράστιο μερίδιο στις επιτυχίες των τελευταίων ετών, αλλά είναι φανερό πως δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φυσική κατάσταση της ζωής τους.

Με Αθανασιάδη, Μαυρία και Καρέλη ο Ρανιέρι έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του και για καλή του τύχη ήταν ο επιθετικός του Παναθηναϊκού εκείνος που με ένα ασύλληπτο σουτ στο 24’ έβαλε την Ελλάδα μπροστά στο ντεμπούτο του με τη φανέλα με το εθνόσημο.

Πάντως και στα δύο ημίχρονα η Εθνική μπήκε μουδιασμένα, δεχόμενη την πίεση των γηπεδούχων που στο πρώτο μέρος προσπάθησαν να… τρομάξουν τους Έλληνες και στο δεύτερο να ανατρέψουν τη σε βάρος τους κατάσταση.

Δυστυχώς για την Εθνική, στην επανάληψη τα κατάφεραν. Ο προερχόμενος από τραυματισμό Τοροσίδης λόγω της απουσίας του Χολέμπας, μετακόμισε αριστερά, αλλά δύο φορές δεν πρόσεξε τον Χούρμε που ανέβαινε συχνά στην πλάτη του. Τη μία βρέθηκε (και πρόλαβε) να κόψει ο Καρέλης. Τη δεύτερη, όσο κι αν έτρεξε, ο επιθετικός των «πρασίνων» δεν τα κατάφερε κι έτσι το 1-1 ήταν γεγονός.

Αυτή η ευχέρεια με την οποία ανέβαιναν οι πλάγιοι μπακ των Σκανδιναβών οδήγησε τον Ρανιέρι στην απόφαση να περάσει τον Μόρα αντί του Μαυρία και να γυρίσει το σύστημα σε 3-5-2, ελπίζοντας πως παράλληλα η Ελλάδα θα ελέγξει το κέντρο και κατά συνέπεια το ρυθμό του αγώνα που προϊόντος του χρόνου έμοιαζε ολοένα και περισσότερο με ντέρμπι. Και σε ένα ντέρμπι θέλεις όλα σου τα βαριά χαρτιά στο γήπεδο (γι’ αυτό πέρασαν οι Μήτρογλου, Σαμαράς) αλλά -εκτός από αυτό- σε ένα ντέρμπι όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά.

Με το παιχνίδι να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα έδειξε στο τέλος πως δεν ήταν αποφασισμένη να συμβιβαστεί με την ισοπαλία (ενδεικτικό ίσως της νέου τύπου νοοτροπίας στις τάξεις της), έκανε κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε τελικά να φτάσει στη νίκη σε μια έδρα που πάντως δεν έχει καταφέρει ποτέ να το κάνει ούτε στο παρελθόν…

Ετσι, η «γαλανόλευκη» δεν κατάφερε να πάρει το «τρίποντο» σε μία χώρα που μετράει 3 ήττες και 3 ισοπαλίες και πλέον την προσεχή Τρίτη (14/10) θα υποδεχτεί στο γεμάτο αυτή τη φορά Καραϊσκάκη τη Β. Ιρλανδία, με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Μαενπα, Αρκίβουο, Μοϊσάντερ, Τοΐβιο, Χούρμε, Σπαρβ, Ρίσκι (88’ Ταΐνιο), Ερεμένκο, Ρινγκ, Χετεμάι (46’ Χαμαλάινεν), Πούκι (71’ Πογιάνπαλο).

Στον πάγκο: Σόρσα, Ογιαλα, Χάλστι, Μάρκανεν, Χραντέσκι, Μάτιλα, Ούρονεν, Γιόρονεν, Λάμπι.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Βύντρα, Σάμαρης, Μανιάτης, Ταχτσίδης, Μαυρίας (70’ Μόρας), Καρέλης (80’ Σαμαράς), Αθανασιάδης (84’ Μήτρογλου).

Στον πάγκο: Καπίνο, Γλύκος, Τζιόλης, Μάνταλος, Σαλπιγγίδης, Φορτούνης, Σκόνδρας, Σταφυλίδης, Γιαννούλης.

Νικόλας Ακτύπης

«Τάβλα» οι πρωταθλητές!
Πανηγυρίζουν και (μεγάλη) μαγκιά τους! Οι Πολωνοί ύστερα από 18 «ραντεβού» με την Γερμανία, κατάφεραν επιτέλους να πάρουν τη νίκη, επικρατώντας 2-0 των πρωταθλητών κόσμου!

Η παρέα του Λεβαντόφσκι εκμεταλλεύτηκε το «τσαγανό» και την αποτελεσματικότητά της με τους Μίλικ (51’) και Μιλά (89’) να υπογράφουν τον άθλο -βάσει και της παράδοσης- απέναντι στους πρωταθλητές κόσμου, που είχαν ευκαιρίες, είχαν υπεροχή, αλλά τα δίχτυα δεν τα μάτωσαν!

Και κάπως έτσι οι μεγάλοι θριαμβευτές έκαναν το 2×2 στα προκριματικά του Euro, απολαμβάνοντας την κορυφή μαζί με την Ιρλανδία.

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής

Ιρλανδία-Γιβραλτάρ 7-0
(6’, 14’, 18’ πεν. Κιν, 46’, 53’ ΜακΚλιν, 51’ αυτ. Πέρεζ, 56’ Χούλαχαν)

Σκωτία-Γεωργία 1-0
(28’ Μαλόνεϊ)

Πολωνία-Γερμανία 2-0
(51′ Μίλικ, 88′ Μίλα)

Η βαθμολογία

Πολωνία 6 (9-0)
Ιρλανδία 6 (9-1)
Σκωτία 3 (2-2)
Γερμανία 3 (2-3)
Σκωτία 3 (2-2)
Γεωργία 0 (1-3)
Γιβραλτάρ 0 (0-14)

Η επόμενη αγωνιστική (14/10)

Γερμανία-Ιρλανδία (21:45)
Πολωνία-Σκωτία (21:45)
Γιβραλτάρ-Γεωργία (21:45)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.