Αγρότες, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος και μισθωτοί με «μπλοκάκι» οι χαμένοι της χρονιάς. Νωρίτερα και σε περισσότερες δόσεις ο ΕΝΦΙΑ.

ΛΕΦΤΑ - ΧΡΗΜΑΤΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ -ΕΡΕΥΝΑΜε τη χθεσινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αποκτούμε σαφέστερη εικόνα για το τι μας περιμένει με την έλευση της νέας χρονιάς.

Με τη χώρα σε πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη (ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%) τα φορολογικά έσοδα προγραμματίζεται να αυξηθούν περίπου κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ (σ.σ στο προσχέδιο εμφανίζεται αύξηση 1,7 δισ. ευρώ αλλά τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθούν το 2015 αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσουν έσοδα του 2014).

Από πού θα προέλθουν τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς;

  • Από την αλλαγή στην παρακράτηση φόρου των συνταξιούχων. Τι τους περιμένει; Θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν τη σύνταξη που εισπράττουν μετά τη φορολογική αναπροσαρμογή που έγινε τον περασμένο Αύγουστο καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Επίσης, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο με το εκκαθαριστικό του 2015 και η παραλαβή των μηδενικών εκκαθαριστικών θα ξεκινήσει από το 2016.
  • Από τις ουρές στον φορολογικό νόμο. Μια τέτοια ουρά είναι η φορολόγηση των παροχών σε είδος, μέτρο που εξειδικεύτηκε με την απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων. Μια άλλη ουρά, είναι η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και βάσει του περιεχομένου των βιβλίων. Και μια τρίτη ουρά είναι η αλλαγή στον νόμο που προβλέπει πώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από «μπλοκάκι». Αν είναι κάποιος μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του με κάποιο δελτίο παροχής υπηρεσιών, τότε το εισόδημα από το μπλοκάκι θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για αρκετούς από τους φορολογούμενους που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, μπορεί να ξεπερνάει το 30% σε σχέση με το 2014.
  • Από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ καθώς η πρόβλεψη για ανάπτυξη στηρίζεται στην υπόθεση αύξησης της κατανάλωσης και η αύξηση της κατανάλωσης φέρνει περισσότερα έσοδα από έμμεσους φόρους.

Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και το 2015, χωρίς προς το παρόν αν έχει ανακοινωθεί αν θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις. Αυτό που είναι εξαιρετικά πιθανό, είναι η διαδικασία είσπραξης του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς να ξεκινήσει νωρίτερα. Δηλαδή, Φεβρουάριο του 2015 να ολοκληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και από τον Απρίλιο να αρχίσουμε να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2015 εξοφλώντας ακόμη και σε οκτώ δόσεις. Αντίστοιχα, προβλέπεται ότι και οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς θα υποβληθούν νωρίτερα από ποτέ χωρίς όμως να αποκλείεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος (30 Απριλίου).

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατά 30% δεν επηρεάζει όσους ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ τον χρόνο. Οι έχοντες υψηλότερο εισόδημα θα δουν τις καθαρές τους αποδοχές να αυξάνουν από τον Ιανουάριο του 2015. Αν υποτεθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε οριζόντια μείωση των συντελεστών, τότε θα προκύψει το ακόλουθο αποτέλεσμα:

  1. Για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, προκύπτει όφελος 60 ευρώ τον χρόνο
  2. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ προκύπτει ετήσιο όφελος 180 ευρώ
  3. Για εισόδημα 50.000 ευρώ προκύπτει όφελος 300 ευρώ
  4. Για εισόδημα 100.000 ευρώ προκύπτει όφελος 900 ευρώ τον χρόνο.

Κέρδος της τάξεως των 120 ευρώ ετησίως, θα έχουν επίσης και οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τόση θα είναι η διαφορά σε σχέση με πέρυσι για την αγορά 1.000 λίτρων καυσίμου. Στη λίστα των κερδισμένων μπαίνουν, τέλος, και οι ένστολοι. Το πόσο ακριβώς θα εισπράξουν ως αύξηση στο μισθό τους και ως αναδρομικά, δεν έχει προσδιοριστεί.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.