Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νυφικά στο σφυρί από 500 ευρώ: Λόγω οικονομικής κρίσης πωλούν τα νυφικά τους

Οκτώβριος 6th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Ανάμεσα στα νυφικά που συνήθως κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ, οι μέλλουσες νύφες μπορούν να βρουν και ευκαιρίες

ΝΥΦΙΚΑ - ΓΑΜΟΣΜετά τη νύφη «του Φρανκεστάιν», του «Τσάκι», αλλά και τη «Νεκρή νύφη», σειρά παίρνει η… «αποκεφαλισμένη». Οχι, δεν πρόκειται για νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον, αλλά για δεκάδες νύφες που έχουν κατακλύσει το σάιτ αγγελιών της «Χρυσής Ευκαιρίας», πουλώντας και πολύ συχνά… ξεπουλώντας το φόρεμα «της ομορφότερης ημέρας της ζωής τους». Ανάμεσα σε αγγελίες για σπίτια, εύρεση εργασίας ή αυτοκινήτου, υπάρχει πλέον μια ξεχωριστή κατηγορία, αυτή των νυφικών, που αριθμεί περισσότερες από 10 σελίδες και σχεδόν 200 αγγελίες.

Νυφικά φθηνά, ακριβά, υπερπαραγωγή, αλλά και απλά, από οίκους μόδας ή «ανώνυμα» πωλούνται από το Λαύριο μέχρι το Χαλάνδρι και από το Περιστέρι μέχρι τη Ραφήνα. Τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των αγγελιών είναι πάντα δύο. Ολες οι πρώην νύφες εμφανίζονται σε «αποκεφαλισμένες» φωτογραφίες προκειμένου να δείξουν το νυφικό τους στους υποψήφιους αγοραστές, ενώ -με ελάχιστες εξαιρέσεις- η οικονομική κρίση είναι εκείνη που τις οδήγησε στην αναζήτηση αυτή. «Η ημέρα του γάμου ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Ντρέπομαι που βγάζω στο σφυρί αυτή την ιερή για μένα ημέρα, αλλά επειδή πρέπει να φαίνεται το νυφικό, κόψαμε το κεφάλι», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Κατερίνα.

Στο πρώτο τηλεφώνημα δεν συναντήσαμε στην άλλη άκρη της γραμμής την ίδια τη νύφη, αλλά τη μητέρα της. «Η ίδια είναι στενοχωρημένη, οπότε το έχω αναλάβει εγώ. Το νυφικό είναι καινούργιο. Εγώ είμαι άνεργη. Η κόρη μου είναι επίσης άνεργη. Η οικονομική κρίση μάς ανάγκασε να το δώσουμε. Εχει ένα μωρό παιδί. Τουλάχιστον με τα χρήματα να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι για εκείνο. Εχει ανάγκη τόσα πράγματα. Θα ήθελα πολύ να το κρατήσουμε για ενθύμιο και όχι μόνο. Εχω και ένα γιο. Ισως η κοπέλα που θα παντρευτεί να ήθελε να το φορέσει αφού λόγω κρίσης θα είναι δύσκολο να πάρει άλλο. Αλλά πραγματικά έχουμε ανάγκη τα χρήματα», λέει η κυρία Πόπη.

Εκτός από τις μαμάδες, συχνά στο ρόλο του «κακού» που θέλει να πουλήσει το «φόρεμα της πριγκίπισσας» μπαίνει ο σύζυγος. «Οταν παντρευτήκαμε ήταν άλλες εποχές. Χαλάσαμε τόσα χρήματα για το γάμο μας και τώρα δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάμε κάτι που δεν θα ξαναφορεθεί», τονίζει ο Σταύρος. «Οταν το είπα στη γυναίκα μου, εκείνη στεναχωρήθηκε αρχικά. Μετά κατάλαβε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, ότι έχουμε ανάγκη αυτά τα χρήματα, οπότε δέχτηκε. Βέβαια, δεν ήθελε να ασχοληθεί η ίδια, οπότε το ανέλαβα εγώ. Οταν παίρνουν τηλέφωνο για την αγγελία και ακούν ανδρική φωνή κομπλάρουν νομίζω. Σε κάθε τηλεφώνημα εξηγώ την ιστορία», αναφέρει γελώντας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απάντηση της Κατερίνας, που απαντώντας στο τηλεφώνημά μας μας ενημέρωσε γεμάτη χαρά ότι το νυφικό έχει πουληθεί. «Από την πρώτη στιγμή είχε ζήτηση αλλά ξέρετε αυτά τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να κάνει στην κοπέλα. Με μια έγκυο είχαμε φτάσει κοντά. Της το είχα στείλει κιόλας να το δοκιμάσει, αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε. Είχαν δει την αγγελία μου περισσότερες από 1.500 γυναίκες μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη. Εκτός από το να της αρέσει, πρέπει να της κάνει και ως νούμερο. Αφήστε που πολλές φορές κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις, όπως ‘‘είστε ευτυχισμένη στο γάμο σας;’’ ή ‘‘γιατί το πουλάτε;’’, γιατί φοβούνται το φενγκ σούι του νυφικού».

Μπορεί η 32χρονη Κατερίνα να μην έχει πλέον το νυφικό στην ντουλάπα της, αλλά -όπως ξεκαθαρίζει- δεν λυπάται καθόλου γι’ αυτό. «Το είχα φορέσει για μία ώρα και πιάνει χώρο στην ντουλάπα. Ξέρετε, μένουμε πλέον σε τόσο μικρό σπίτι που δεν χωράει πουθενά. Εχουμε τόσες ανάγκες, που δεν βρίσκω το λόγο να το κρατάω απλώς για να υπάρχει. Για ενθύμιο έχουμε τις φωτογραφίες του γάμου, οι οποίες όμως δεν πληρώνουν το τηλέφωνο ή τα κοινόχρηστα».

Ανάμεσα στα νυφικά που συνήθως κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ, οι μέλλουσες νύφες μπορούν να βρουν και ευκαιρίες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νυφικά γνωστών οίκων πωλούνται από 100 έως 300 ευρώ. «Πίσω» από αυτές τις τιμές βρίσκονται συνήθως γυναίκες που είτε δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα είτε έχουν χωρίσει πρόσφατα και επιθυμούν να «ξεφορτωθούν» άμεσα οτιδήποτε θυμίζει τον έγγαμο βίο τους. «Το νυφικό το έχω δέκα χρόνια. Παντρεύτηκα και χώρισα πρόσφατα. Δεν θέλω να το έχω στην ντουλάπα μου και σκέφτηκα να το δώσω. Αν και είναι ακριβό νυφικό, επειδή δεν το κάνω από ανάγκη, σκέφτηκα να το βάλω σε πολύ χαμηλή τιμή, μήπως μπορέσω και βοηθήσω κάποια κοπέλα να το πάρει, που θέλει να παντρευτεί και δεν έχει χρήματα», αναφέρει η Χριστίνα.

ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ
sspigou@e-typos.com

Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

This entry was posted on Δευτέρα, Οκτώβριος 6th, 2014 at 09:37 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply