Εντυπωσιακά και δυστυχώς άκρως απογοητευτικά για τους Έλληνες είναι τα στοιχεία γαλλικής έρευνας για το κόστος υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

ygeiaΗ Ελλάδα είναι η 4η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε το μέγεθος της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και τους περιορισμούς στην πρόσβαση των ανασφάλιστων και των άπορων πολιτών.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα του γαλλικού MGEN, έγινε σύγκριση του κόστους των υπηρεσιών υγείας σε σχέση με την Γαλλία, με βάση στοιχεία από τον ΟΟΣΑ.

healthcare-cost-990x769

(Πατήστε στο χάρτη για να τον προβάλετε σε μεγέθυνση)

Όσες χώρες μαρκάρονται με πράσινο χρώμα, έχουν ίδιες τιμές ή χαμηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στη Γαλλία.

Όσο σκουραίνουν τα χρώματα στο χάρτη, αυτό σημαίνει πως στις χώρες αυτές το κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με την κατάταξη αυτή, η Ελλάδα, είναι η 4η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία που βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις.

Το… παράδοξο των ιδιωτικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα

Παράδοξο φαινόμενο με απλή όμως εξήγηση, οι δαπάνες υγείας των Ελλήνων. Αν και έχει μειωθεί η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν από τη τσέπη τους τα περισσότερα χρήματα συγκριτικά με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 40% από το 2008 έως το 2012.

Ενδεικτικά, το 2008, κάθε Έλληνας ξόδευε 863 ευρώ ετησίως για την υγεία του, ενώ το 2012 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 518 ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο, αν και η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε, δε συνέβη το ίδιο με τη συμμετοχή στα φάρμακα (αύξηση 25-30%) ή τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ η οδοντιατρική περίθαλψη δεν καλύπτεται για τους περισσότερους Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η κατά 40% μείωση, οι Έλληνες συνεχίζουν να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να συνεπάγεται καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ούτε εφάμιλλο ασφαλιστικό σύστημα.

Χαρακτηριστικά, όταν η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι 67,1% και το υπόλοιπο 32,9% καλύπτεται από την τσέπη των Ελλήνων, το ποσοστό δημόσιας δαπάνης υγείας στην Ιταλία είναι 78%, στη Γαλλία 77,4%, στη Γερμανία 76,7% και στην Ισπανία 73%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.