Ο κύβος ερρίφθη για τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Η κυβέρνηση «ειδικού χρόνου» και ο φόβος του απροόπτου. Τί θα κάνουν τα τρία μπλοκ των ανεξάρτητων.

EKLOGESΠροδιαγεγραμμένο θεωρείται ότι είναι το τέλος της δικομματικής κυβέρνησης με βάσει τα σημερινά δεδομένα. Η 22α ή η 29η Μαρτίου είναι οι δυο Κυριακές, όπου πιθανότατα θα στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών

στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η προοπτική να μην τελεσφορήσουν οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή – που αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 10 Φεβρουαρίου, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου – είναι πολύ πιθανή. Η χθεσινή κίνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να τοποθετηθεί από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του αρνητικά στο ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαμορφώνει μια άλλη εικόνα και γκρεμίζει την κυβερνητική αισιοδοξία.

Η δικομματική κυβέρνηση θα λάβει, όπως αναμένεται, ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και μακρύ βίο. Η πορεία της είναι καθορισμένη, όπως προσδιορισμένο είναι εν πολλοίς και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί. Πρόκειται, όπως παραδέχονται πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, για μια κυβέρνηση «ειδικού χρονικού διαστήματος».

Και δεν έχουν άδικο, καθώς από την ημέρα που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο χρόνος της θα μετρά αντίστροφα, έως δηλαδή την ημέρα που θα εκκινήσουν στη Βουλή οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα, η κλεψύδρα θα μετρά τις περίπου 120 ημέρες, στις οποίες θα προσμετρηθούν και άλλες περίπου 40 μέρες.

Ο κύκλος αυτών των περίπου πεντέμισι μηνών έχει σημείο λήξης την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει ότι δεν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας και τότε θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες. Οι μόνοι που επιμένουν ότι το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει είναι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί και τα στενά τους επιτελεία και ελάχιστα στελέχη… Όλοι οι υπόλοιποι απλά περιμένουν το μοιραίο, με βάσει και τις δημοσκοπήσεις. Μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής; Προφανώς και όχι, διότι όλα μπορεί να γίνουν… Το ίδιο ισχύει και για τις βουλευτικές εκλογές.

Απλά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα αριθμητικά δεδομένα που δεν ευνοούν τους σχεδιασμούς των δυο κυβερνητικών εταίρων… «Οι αριθμοί δεν είναι σύμμαχοί μας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις» έλεγε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που επιμένει ότι στην πολιτική οι πέντε μήνες, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχουν αντιληφθεί τα διαλυτικά φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και γι αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχουν αντιληφθεί τα διαλυτικά φαινόμενα στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου και των Κ.Ο. και γι αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης

Όμως, η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση προβληματίζει τους πάντες, αφού γενικευμένο είναι το κλίμα πως ο βίος του υπουργικού συμβουλίου είναι προκαθορισμένος. Και ήδη όλοι κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και είμαστε ακόμα στην αρχή. Για να περισώσει την εκλογική του πελατεία ο κάθε βουλευτής πετροβολάει τους υπουργούς, ξεχνώντας τί έχει ψηφίσει ο ίδιος και σε ποιο κόμμα ανήκει» έλεγε υπουργός παραγωγικού υπουργείου.

Παρότι η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει αρραγής, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες λένε, ότι «ο δρόμος έως τις εκλογές είναι γεμάτος λακκούβες που μπορεί να αιφνιδιάσουν έναν απρόσεκτο οδηγό». Και δεν έχουν άδικο, καθώς όσο η χώρα θα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς με φόντο το Μάρτιο, ουδείς εκ των υπουργών θα θελήσει να βάλει τα χέρια του στη φωτιά και πολλές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν θα βαλτώσουν…

Είναι σχεδόν βέβαιον ότι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρά τις προσπάθειες που θα γίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου να αποκαταστήσει τα ζητήματα συντονισμού και έλλειψης επικοινωνίας που παρατηρούνται μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες μιας νέας μεγάλης πολιτικής πόλωσης με φόντο με την προεδρική εκλογή, η οποία αποτελεί το κλειδί για την πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας.

Η αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, εν μέσω της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η επίτευξη συμφωνίας ευρύτερων δυνάμεων, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γύρω από ένα πρόσωπο που θα μπορεί να ενώσει και να συμβολίσει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υφίσταται.

Η κρίσιμη παράμετρος εδώ και καιρό ήταν τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης. Ομως η κίνησή του να κλείσει χθες το θέμα, φέρνει τις εκλογές πιο κοντά

Ουδείς δύναται να προδιαγράψει την τελική στάση διαφόρων προσώπων από τη μεγάλη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ είναι επίφοβο να προβλέψει κανείς τις κινήσεις κάποιων βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες που είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180 βουλευτών για να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα υποδείξει η πλειοψηφία. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως και από τον υποψήφιο, και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναζητούν αυτόν ή αυτήν που θα κατάφερνε να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις, καθώς πρέπει να συμπράξουν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητοι και κάποιοι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Είναι ένας δύσκολος συνδυασμός.

Η κρίσιμη παράμετρος εδώ και καιρό ήταν τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης. Ομως η κίνησή του να κλείσει χθες το θέμα, φέρνει τις εκλογές πιο κοντά…

Αυτή τη στιγμή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 155 βουλευτές (συμπεριλαμβάνεται ο Ανδρέας Λοβέρδος –ερωτηματικό είναι ο Χρήστος Αηδόνης) και απομένει ο κρίσιμος αριθμός των 24 βουλευτών από μια δεξαμενή συνολικά 47 βουλευτών, δηλαδή από τη ΔΗΜΑΡ, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, από τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές και από τους ανεξάρτητους.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται πρόσωπα εκ των οποίων το καθένα θέλει, όπως λέγεται, ειδικό χειρισμό και διαφορετική προσέγγιση. Στην πρώτη λίστα ανήκουν εννέα πρόσωπα που είναι ανεξάρτητοι και προέρχονται οι τρεις πρώτοι από τη ΝΔ και οι άλλοι έξι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες: Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, Γιώργος Νταβρής, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Καπερνάρος, Κώστας Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Στη δεύτερη λίστα τα έξι πρόσωπα που ενδιαφέρουν τη ΝΔ και ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου είναι τα εξής: Τέρενς Κουίκ, Παύλος Χαϊκάλης,Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Ελενα Κουντουρά. Στην τρίτη λίστα των προσώπων που θεωρούνται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εν δυνάμει υποψήφιοι να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν υπάρχει και σαφές πολιτικό πλαίσιο, ανήκει η «πεντάδα» που αποτελούν οι Γρηγόρης Ψαριανός, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Μάρκος Μπόλαρης. Επίσης υπάρχει και η τέταρτη λίστα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από αυτήν.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.