Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι προτιμήσεις μας στο αλκοόλ είναι «γραμμένες» στα γονίδια

Οκτώβριος 3rd, 2014 by Χρήστος Μίμης

Πες μου τι πίνεις…
ALKOOLΣας αρέσουν τα κρασιά με φρουτώδη γεύση, ή μήπως προτιμάτε την πικράδα μιας παγωμένης μπύρας;

Ό,τι κι αν απαντήσατε, το σίγουρο είναι ότι οι προτιμήσεις σας στο αλκοόλ είναι… «γραμμένες» στα γονίδιά σας!

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει, ότι οι αισθήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ και οι υποδοχείς της πικρής γεύσης, μπορεί να συνδέονται με γενετικές παραλλαγές.

Είναι ήδη γνωστό, ότι η γεύση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις μας στο φαγητό και το ποτό.

Όμως η νέα αυτή έρευνα αναφέρει, ότι τα γονίδια ενός ατόμου επηρεάζουν το πόσο έντονα αντιλαμβάνεται μια γεύση και κατά συνέπεια, το κατά πόσο προτιμά ένα συγκεκριμένο είδος αλκοόλ ή όχι.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης των Τροφίμων στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, John Hayes, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι αισθήσεις που απολαμβάνουν/βιώνουν οι άνθρωποι από ένα ποτό ή φαγητό μπορεί να διαφέρουν. Και όμως συμβαίνει με την αχρωματοψία, αυτές οι αντιληπτικές διαφορές έχουν μια βιολογική βάση. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν, ότι ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονα την πικρή γεύση και λιγότερο τη γλυκιά, από ποτά όπως η μπύρα. Σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη αίσθηση πικράδας σχετίζεται με λιγότερη προτίμηση και, μιας και τείνουμε να αποφεύγουμε να τρώμε ή να πίνουμε αυτά που δε μας αρέσουν, η λιγότερη προτίμηση για αλκοόλ σχετίζεται με τη μικρότερη κατανάλωση».

«Οι παραλλαγές στη γεύση του πικρού μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί όπως έχουν δείξει έρευνες κατά το παρελθόν, οι άνθρωποι που νιώθουν πιο έντονη την πικρή γεύση καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά. Ωστόσο, τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα σε ό,τι έχει να κάνει με το αλκοόλ, γιατί περιέχουν αρώματα και γεύσεις που μπορεί να “επικαλύπτουν” την πικράδα» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία, Russell Keast.

Βέβαια, όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής Hayes, η γενετική δεν καθορίζει εξ ολοκλήρου τη «μοίρα» κάποιου σε σχέση με το αλκοόλ. «Κάποιοι μαθαίνουν να ξεπερνούν την αποστροφή τους στην πικράδα και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, ενώ άλλοι που δεν τους ενοχλεί και τόσο η πικρή γεύση μπορεί να επιλέγουν να μην πίνουν πολύ, για πολλούς άλλους λόγους, ανεξάρτητους από τη γεύση και την ικανοποίηση που λαμβάνουν από αυτή» είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

newsbeast

This entry was posted on Παρασκευή, Οκτώβριος 3rd, 2014 at 18:10 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply