Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΕΝΦΙΑ: Αυτόματα οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές. Ποιοι ευνοούνται

1 Οκτωβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Νέα εκκαθαριστικά με τον ψαλιδισμένο όρο θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως το τέλος Οκτωβρίου χωρίς οι φορολογούμενοι να κάνουν τίποτα

ENFIAΣτον αυτόματο πιλότο βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μειώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Η πληγή του ΕΝΦΙΑ, παρά τις διορθώσεις, παραμένει ανοιχτή για την κυβέρνηση και αυτό που ξορκίζουν κυβερνητικές πηγές είναι ένας ακόμα γύρος ταλαιπωρίας και αναστάτωσης για τους φορολογούμενους.

Απόφαση της κυβέρνησης, την οποία καλείται να υλοποιήσει άμεσα η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου, είναι οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές να δοθούν στους δικαιούχους χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να κάνουν τίποτα.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τον ψαλιδισμένο φόρο θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι μειώσεις αφορούν εισοδηματικά αδύναμους. Με κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, η έκπτωση που θα χορηγείται είναι από 50% έως και 100%.

Η πλήρης απαλλαγή ισχύει μόνο για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Μετά την εξάλειψη των παραμέτρων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να χορηγηθούν εκπτώσεις και απαλλαγές όπως όριζε αρχικά ο νόμος, η εξεύρεση των δικαιούχων είναι απλή υπόθεση.

Η ΓΓΔΕ έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και για τα εισοδήματα και για την περιουσιακή κατάσταση, τα δύο βασικά κριτήρια, δηλαδή, για τη χορήγηση των εκπτώσεων.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα τρέξει διασταυρώσεις των εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων.

Υπολογίζονται αρχικά σε περίπου ένα εκατομμύριο οι φορολογούμενοι που θα κερδίσουν εκπτώσεις, σε σύνολο 6,1 εκατ. φυσικών προσώπων στους οποίους βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ.

Επειδή όμως ο πήχης της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας είναι συγκριτικά χαμηλός (από 85.000 έως 200.000 ευρώ) η “ζημιά” στα βεβαιωθέντα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται πως θα είναι ανεκτή, χωρίς να υποχωρούν πολύ κάτω από τα 3,2 δισ. ευρώ.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν συμπληρώσει ελλιπώς το Ε9 ή θα χρειαστεί να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να αποτυπωθεί ορθά η περιουσιακή τους κατάσταση.

Το σύστημα για τις διορθώσεις θα ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου, επομένως ορισμένοι δικαιούχοι εκπτώσεων θα τις λάβουν ακόμα και τον Δεκέμβριο.

Εισόδημα, επιφάνεια ακινήτων, συνολική αξία ακίνητης περιουσίας. Αυτά είναι τα τρία κριτήρια που ξεκλειδώνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ 50% ή πλήρη διαγραφή του φόρου.

Οι σχετικές διατάξεις νόμου ορίζουν ότι έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογενεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

 Τα Νέα

This entry was posted on Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου, 2014 at 20:27 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply