Νέα μεγάλη ένεση ρευστότητας, ύψους 815 εκατ. ευρώ, στην ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με δάνεια για πέντε μεγάλα έργα στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

ΛΕΦΤΑ - ΧΡΗΜΑ«Μόνο με επενδύσεις μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», επισήμανε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος διαβεβαίωσε και για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και σε άλλα έργα υποδομής. Ο κ. Χόγιερ έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ και ο αντιπρόεδρος Μιχάι Τανασέσκου υπέγραψαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, καθώς και τους προέδρους της Αττικό Μετρό Χρήστο Τσίτουρα, της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Γιάννη Γιαρέντη και του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Κωνσταντίνο Ζωντανό πέντε νέες δανειακές συμβάσεις:

1 Με 300 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερων έργων αναβάθμισης μήκους 434 χλμ. στον άξονα Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ για τη στήριξη της συμμετοχής του Δημοσίου στα έργα παραχώρησης, από το σύνολο των 650 εκατ. ευρώ.

«Φέτος πετύχαμε τον στόχο μας σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, στοιχηματίζοντας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να υπογραμμίσει: «Δέκα χιλιάδες συμπολίτες μας δουλεύουν άμεσα στην κατασκευή τους και χιλιάδες άλλοι εργάζονται σε συναφείς επιχειρήσεις».

2 Με 200 εκατ. ευρώ ενισχύεται η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά. Η ΕΤΕπ έχει δώσει στη βασική γραμμή του Μετρό δάνεια συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών απευθυνόμενος προς τον κ. Χόγιερ του πρότεινε τη χρηματοδότηση και των ώριμων έργων της επέκτασης του Μετρό της Αθήνας, σιδηροδρόμων αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι των Χανίων.

3 Με 180 εκατ. ευρώ δανειοδοτείται η ΔΕΗ προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου διανομής για περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

4 Με δύο δάνεια συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται ο ΑΔΜΗΕ. Το πρώτο, ύψους 70 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, τη σύνδεση Νέα Μάκρη ? Μυλοπόταμος και μια σειρά μικρότερων έργων μεταφοράς.

5 Το δεύτερο δάνειο για τον ΑΔΜΗΕ, ύψους 65 εκατ. ευρώ, αφορά στη χρηματοδότηση της σύνδεσης των κύριων κυκλαδικών νησιών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσα από υποβρύχια καλώδια. «Η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια είναι προτεραιότητα της χώρας και της ΕΕ», τόνισε ο κ. Μανιάτης αναφερόμενος στις συγκεκριμένες συμβάσεις.

Πρόταση
Ο υπουργός ΠΕΚΑ πρότεινε επίσης με τη σειρά του στον πρόεδρο της ΕΤΕπ τη χρηματοδότηση των διασυνδέσεων όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, όλα τα νησιά θα ηλεκτροδοτούνται με υποβρύχια καλώδια από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος τόνισε, μέχρι τότε σε όλες τις καταναλώσεις θα έχουν εγκατασταθεί «έξυπνοι» μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας την υψηλή απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ σημείωσε ότι στο εννιάμηνο η χώρα απορρόφησε 1,3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι όλο τον χρόνο το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,4 δισ. ευρώ.

ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική «ανάσα»

Η Ελλάδα χρειάζεται μία δημοσιονομική ανάσα που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών ώστε να αντιληφθούν ότι πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση. Το μήνυμα της απαιτούμενης δημοσιονομικής χαλάρωσης έστειλε χθες προς τους εταίρους μας ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην τελετή υπογραφής συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ).

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα ώστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού να ενσωματωθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση της έκτακτης εισφοράς, σταδιακή αποκατάσταση των ένστολων και αύξηση των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, υπάρχει σχετική αλληλογραφία με την τρόικα με τη βασική διαπραγμάτευση να αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα στην Αθήνα.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε χθες σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως η τρόικα για το 2015 υπολογίζει δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ. Προσέθεσε ότι η ελληνική πλευρά το προσδιορίζει στα 900 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για τάξη μεγέθους ανάξια λόγου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτό το κενό», διευκρίνισε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.