Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Σκωτία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία -Εικόνες από τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

19 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΣΚΩΤΙΑΕπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων σε 30 από τις 32 περιφέρειες, το «όχι» συγκεντρώνει πάνω από 55%στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Συγκεκριμένα, το «Οχι» συγκεντρώνει 1.877.252 ψήφους έναντι 1.512.688 υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών καθυστέρησε λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζον Κέρτις δήλωσε στο BBC ότι “αρχίζουν να εμφανίζονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρατόπεδο του «όχι» επικρατεί”.

“Ταυτόχρονα, αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η νίκη του «όχι» δεν είναι του επιπέδου που αναμενόταν όταν ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εδώ και 18 μήνες ή ακόμη και τους τελευταίους δύο μήνες”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του BBC, το ποσοστό του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το «ναι».

Η Γλασκώβη και Ντάντι ψήφισαν «ναι» στην ανεξαρτησία

Οι ψηφοφόροι της Γλασκώβης ψήφισαν “ναι” στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής. Το “ναι” συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, έναντι 47% για το “όχι”. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%.

Επίσης, η πόλη του Ντάντι ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του «Ναι» με 53.620 ψήφους υπέρ της ανεξαρτησίας και 39.880 κατά.

Συγχαρητήρια Κάμερον στον επικεφαλής της εκστρατείας του «Οχι» -Παραδοχή της ήττας στο στρατόπεδο του «Ναι»

Ο πρωθυπουργός τηςΜεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. «Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Από την πλευρά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, η αντιπρόεδρος Νίκολα Στέρτζον παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα. «Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το “ναι” που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Αργότερα, ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του «Οχι»

Υποστηρικτές του «Ναι» διαβάζουν τα αποτελέσματα στο smartphone τους

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος και υπέρμαχος του «Ναι» Αλεξ Σάλμοντ κατευθύνεται στο Εδιμβούργο

Οι παρατηρητές των αποτελεσμάτων

Καταμέτρηση ψήφων

iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2014 at 09:25 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply