Συντελεστής 40% στις διατροφές που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΦΟΡΙΑΜπορεί η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα διαζευγμένων οικογενειών να είναι αφορολόγητη, αλλά η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται και μάλιστα με πολύ υψηλούς συντελεστές όταν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Χιλιάδες διαζευγμένες γυναίκες φορολογήθηκαν για τα ποσά διατροφής που εισέπραξαν το 2013 από τους πρώην συζύγους τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 26%, αλλά και με προκαταβολή φόρου 55% Αποτέλεσμα ήταν να φορολογηθούν κατά μέσο όρο με συντελεστή το 40,3% για τη διατροφή που έλαβαν.

Το θέμα ήλθε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία άνεργης διαζευγμένης γυναίκας που το 2013 έλαβε διατροφή ύψους 7.200 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι το ποσό αυτό υπάγεται στην κατηγορία εισοδημάτων από ελευθέρια επαγγέλματα για τα οποία ισχύει συντελεστής 26% καθώς και προκαταβολή φόρου 55%.

Έτσι, η άνεργη γυναίκα λαμβάνοντας το εκκαθαριστικό της διαπίστωσε ότι θα πρέπει να καταβάλει φόρο ύψους 1.872 ευρώ, αλλά και προκαταβολή φόρου 55% ύψους 1.029,6 ευρώ, συνολικά δηλαδή 2.901,60 ευρώ.

Αν η διατροφή δεν ξεπερνούσε το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως η φορολογούμενη δεν θα πλήρωνε κανέναν φόρο, καθώς ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ στην κλίμακα εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.