Προετοιμασία του κλίματος πόλωσης και των διλημμάτων σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

samarasΥψώνει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της ΔΕΘ η κυβέρνηση με κατά μέτωπο επιθέσεις και φοβικά διλήμματα.

Στο πλαίσιο αυτό χθες αφού το οικονομικό επιτελείο δημοσίευσε μία λεπτομερέστατη απάντηση στα 18 μέτρα που εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη συμπρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετέβη στη Βουλή με αφορμή εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων και είχε συζήτηση στο εντευκτήριο με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη συνομιλία αυτή υποστήριξε ότι η λύση για το χρέος θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, αλλά και ότι ακόμη και να πέσει η κυβέρνηση και να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών της εξουσίας αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς “δε θα μείνουν λεφτά στις τράπεζες”.

Ο πρωθυπουργός δεν απευθυνόταν βεβαίως στους γαλάζιους βουλευτές, που ούτως ή άλλως θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά στους βουλευτές των μικρών κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές με στόχο την εύρεση των 180 και σε δεύτερο και κυριότερο επίπεδο, στους ψηφοφόρους εν όψει κάθε εκλογικού ενδεχόμενου. Και αυτό καθώς η διασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, όπως ομολογούν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η δικομματική καλλιεργεί ήδη κλίμα πόλωσης με το ΣΥΡΙΖΑ και οι χθεσινοί διάλογοι Σαμαρά- βουλευτών εντάσσονται στην προσπάθεια να ενεργοποιηθούν ανακλαστικά φόβου στο εκλογικό ακροατήριο, τα οποία είχαν παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του 2012. Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων τότε είχε σημειωθεί φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες στο εξωτερικό και με το γεγονός αυτό “παίζει” η κυβέρνηση τώρα, διαπιστώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φοβίζει πλέον τους “νοικοκυραίους” του κεντρώου χώρου και τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους όσο στο παρελθόν. Και το υπουργείο Οικονομικών άλλωστε στην προσπάθεια αποδόμησης του κυβερνητικου προφίλ που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με σημείο αιχμής την παρουσίαση του πρώτου μέρους του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, επικαλέστηκε τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων, αλλά και παγώματος του ΕΣΠΑ από τους εταίρους, αύξησης του ελλείμματος κατά 9 με 15 ποσοστιαίες μονάδες και ανόδου των επιτοκίων, σε περίπτωση εφαρμογής όσων εξήγγειλε ο κ.Τσίπρας.

Το οικονομικό επιτελείο ανέβασε το κόστος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από 17,2 μέχρι και 27 δισ ευρώ, παρουσιάζοντας ως ασαφή την κοστολόγηση που έχει κάνει η ίδια η Κουμουνδούρου στα 11,3 δισ ευρώ και εστίασε ιδιαίτερα στην απειλή ότι προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αυτό θα απαιτηθεί είτε νέα φορολόγηση 2.700 ευρώ ετησίως ανά οικονομικά ενεργό άτομο είτε νέος δανεισμός. Απειλές που απευθύνονται βέβαια κυρίως στη μεσαία τάξη, η οποία έχει σηκώσει μεγάλο φορολογικό βάρος τα τελευταία έτη, και από τις οποίες εντύπωση προκάλεσε ότι απουσίαζε η αναφορά σε έξοδο από το ευρώ, μία από τις βασικές κατηγορίες της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.