ΤΣΙΠΡΑΣΣυνολικά στα 11,362 δισ. ευρώ αποτιμάται το κόστος του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για το οποίο δεσμεύθηκε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέπτυξε, το Σάββατο στο Βελλίδειο, το πλήρες πρόγραμμα του κόμματός του ζητώντας, παράλληλα, άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ανάμεσα στα όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος περιλαμβάνονται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προγράμματα απασχόλησης, αλλά και έξοδος της χώρας από την ανθρωπιστική κρίση.

Σήμερα η Κουμουνδούρου επιχειρεί να απαντήσει και με νούμερα στις επικρίσεις που δέχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αναλυτικά η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Εξοδος από την ανθρωπιστική κρίση – 1,861 δισ.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ – 2 δισ.
  • Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ – 1,5 δισ.
  • Προγράμματα απασχόλησης – 3 δισ.
  • Νέα σεισάχθεια 2 δισ.
  • Αρχικό κόστος αναπτυξιακής τράπεζας – 1 δισ.
  • Συνολικό κόστος 11,36 δισ. ευρώ

Από που θα προκύψει η χρηματοδότηση

Στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» η Κουμουνδούρου επικαλείται ως πηγές χρηματοδότησης :

  • Το πρόγραμμα ρυθμίσεων και άρσης της καταστολής στην πραγματική οικονομία – 3 δισ.
  • Οριστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος και αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου (Σύστημα εισροών-εκροών σε όλες τις δεξαμενές και στα πρατήρια, αυστηροί έλεγχοι με προηγμένα τεχνολογικά μέσα στα σημεία εισόδου στη χώρα για αντιμετώπιση λαθρεμπορίου) – 3 δισ.
  • Ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων από ΕΣΠΑ και ΤΧΣ – 6 δισ. Συνολικά με εκτιμώμενα έσοδα να ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ.

«Πόλεμος» με την κυβέρνηση -Απανωτά πυρά από Βούλτεψη

Στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ απάντησε σε έντονο ύφος η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη η οποία ανέφερε, το Σάββατο, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε το «λεφτά υπάρχουν» και εκτοξεύθηκε στον αστερισμό του τσάμπα.

Στον ίδιο τόνο απάντησε και την Κυριακή σημειώνοντας ότι «το μόνο που δεν υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανάσταση νεκρών». Δήλωσε, ακόμη, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα πάει σε μονομερείς ενέργειες, «απαντώντας χωρίς ντροπή “Τι θα κάνουμε αν έρθουν δυσκολίες; Θα δούμε”».

Επίσης τον κατηγόρησε ότι απέφυγε να αναφερθεί στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ευχόμενος ουσιαστικά τη διάλυση της ευρωζώνης, ότι απέφυγε να πει πού θα βρει τα λεφτά, αναφερόμενος συνεχώς στο ΤΧΣ και στο ΕΣΠΑ, δηλαδή σε λεφτά που δεν θα υπάρχουν όταν θα έχουμε βρεθεί εκτός Ευρώπης και ευρώ, ότι απέφυγε να εξηγήσει από πού θα δανειστεί, λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται δάνεια, διότι προφανώς «λεφτά υπάρχουν» και ότι απέφυγε να αναφερθεί σε μείωση φορολογικών συντελεστών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποκαλύπτοντας ότι έχει κρυφή ατζέντα.

Σήμερα, η κυρία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, σχολίασε με επικριτικό ύφος τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του έχει «κρυφή ατζέντα», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «προέβη σε ακατάσχετη παροχολογία, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες και ξέρετε ότι όταν υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες, ουσιαστικά δεν υπόσχεσαι τίποτε. Δηλαδή συμπεριφέρεσαι με τρόπο κατά τον οποίο εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι θέλεις να εξαπατήσεις την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό».

Γεωργιάδης: Μπροστά στον Τσίπρα ο Παπανδρέου είναι παιδί δημοτικού

Τα πυρά από το κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίστηκαν και από την πλευρά του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κρυφή ατζέντα και στόχο την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

«Έχει κρυφή ατζέντα ο Τσίπρας. Θα μας πάει στην δραχμή και δεν το λέει να μη χάσει τις εκλογές. Φουσκώνει τα μυαλά του κόσμου. Ο λόγος που δεν έχει πλακωθεί ο κ. Τσίπρας με τον Στρατούλη, τον Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους που είναι υπέρ της δραχμής είναι ότι θα μας πάει στη δραχμή. Απλά δεν βγαίνει να το πει γιατί θα χάσει τις εκλογές» τόνισε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να προσθέσει: «Μπροστά στον Τσίπρα, ο Παπανδρέου ήταν παιδί δημοτικού».

Επίθεση από Κωνσταντινόπουλο: Μην παίζεται με το ΕΣΠΑ

Στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα απάντησε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να παίζει με το ΕΣΠΑ.

«Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κακούς συμβούλους με άγνοια σε θέματα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αλλά πιστεύω ότι το θέμα έχει σοβαρότερη διάσταση: είναι μία επικίνδυνη παροχολογία για την ίδια την χώρα και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που γίνεται στην πλάτη των… ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε ότι τα παλαιά κονδύλια (2007-2013) έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Αλλά και για το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι και αυτό έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ με ύφος ειρωνικό σημείωσε «Θα πρότεινα στον κ. Τσίπρα και τους συμβούλους του να αφήσουν… τις ανέξοδες και αδιέξοδες εξαγγελίες που, καταρχήν κάνουν κακό στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προσπαθήσει να ενημερωθεί ολοκληρωμένα για θέματα… που δεν γνωρίζει».

«Προς αυτό τον σκοπό, τον προσκαλώ επίσημα όποτε θέλει μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΥΠΑΑΝ, ώστε να τους γίνει μία πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση από εμένα προσωπικά και στελέχη του ΥΠΑΑΝ που συντονίζουν τα προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Απάντηση Σταθάκη: Ο υφυπουργός επί του ΕΣΠΑ δεν γνωρίζει τίποτα για το ΕΣΠΑ

Στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο απάντησε με δήλωσή του ο Γιώργου Σταθάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη:

«Ο όψιμος υφυπουργός επί του ΕΣΠΑ μάλλον δεν γνωρίζει τίποτα για το ΕΣΠΑ.
Έτσι «περιχαρής» δήλωσε ότι τα χρήματα του παλιού ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα σε προγράμματα απασχόλησης, το έκτακτο πρόγραμμα απασχόλησης των 500 εκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης δεσμευμένο σε προγράμματα απασχόλησης και πρόλαβε σε ένα μήνα να κλειδώσει και το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με τον προσωπικό σχεδιασμό του.

Τον καλούμε λοιπόν να δημοσιοποιήσει πόσες φορές, πότε και σε τι έκταση έγιναν αναθεωρήσεις στο παλιό ΕΣΠΑ ανάμεσα στο 2007 και το 2013. Εάν αυτές ήταν πολλές και μεγάλης έκτασης τότε μπορεί να αφήσει τη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάσει ένα ενιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με πνοή και αποτέλεσμα».

Πάνω στο ίδιο θέμα στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν με νόημα «Να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει ότι, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 δεσμεύτηκαν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στο ΕΤΕΑΝ ΑΕ, που νόμιζαν οι ‘ειδικοί’ των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι μπορούσε αυτό το τεράστιο χρηματοδοτικό ‘παρκάρισμα’ κρίσιμων πόρων σε διάφορα ταμεία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντ’ αυτού έχουμε μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Περισσότερα από 1 δισ. παραμένουν χωρίς απορρόφηση και κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους.Επιπλέον, το ΠΕΠ Αττικής, που αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, όπως γνωρίζει κάθε πολίτης που μπορεί να διαβάζει αριθμούς, έχει υπερδέσμευση έργων 1.5 δισ., και προχωρά σε εκκαθάριση της λίστας των μη συμβασιοποιημένων έργων και πολύ περισσότερο αυτού τα 700 εκατ. που μένει να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα μπορούν να επανασχεδιαστούν με καθαρό κοινωνικό προσανατολισμό και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό ισχύει για όλα τα Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα της χρηματοδοτικής περιόδου 2007-2013. Συνολικά κ. υφυπουργέ ξεπερνούν πολύ τα 1,5 δισ. από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2007-2013 αυτά που θα έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσδιορίσει αφενός την στόχευση για να μην χαθούν οι κοινοτικοί πόροι σε μια τόσο κρίσιμη κοινωνική περίοδο για τους πολίτες που πλήττονται από φτώχεια και ανεργία από τις δικές σας μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αφετέρου, να αντιστρέψει αυτή την καταστροφική πορεία από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να εργαστεί αυτή η κυβέρνηση πάνω σε ένα κοινωνικό σχέδιο βυθισμένη σε κομματικές πελατειακές σχέσεις και δεσμεύσεις και ανυπαρξία σχεδίου κοινωνικής ανασυγκρότησης.Σε ό,τι αφορά το ΣΕΣ 2014-2020, δηλ. το νέο ΕΣΠΑ, οι εμπροσθοβαρείς πληρωμές για έργα κοινωνικής συνοχής είναι ένα δεδομένο, αλλά θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι το σύνολο των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί, είναι σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμα. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στις διαπραγματεύσεις για τα νέα προγράμματα και να μην εξαντλήσει όλο το ενδιαφέρον της στην εξασφάλιση πελατειακών έργων.Στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ τα νέα προγράμματα για το 2014-2020 θα έχουν σαφή αναπροσανατολισμό δεσμεύσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. για νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή την διαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει το κοινωνικό αποτέλεσμα που έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον λαό.

Ευχόμαστε ο κ. υφυπουργός να προχωρήσει σε βαθειά πολιτική ανάγνωση και του τρέχοντος πλαισίου της εφαρμογής του ΕΣΠΑ αλλά και σε λεπτομερή κατανόηση του νέου ΕΣΠΑ και των κοινωνικών αναγκαιοτήτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.