Οι ανησυχίες με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν εξετάζεται προς το παρόν η σύγκληση της γαλάζιας ΚΟ, παρά τα αιτήματα βουλευτών. Συζήτηση για τον εορτασμό των 40 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ.

samaras-venizelosΣτον απόηχο των εσωτερικών συγκρούσεων σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΙΑ και της ενδοκυβερνητικής αναταραχής που προκαλεί η γραμμή για επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με την υπενθύμιση της περίφημης φράσης του Γιώργου Παπανδρέου “λεφτά υπάρχουν”, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Της Βίκυς Σαμαρά

Στο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νέα αποσταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο εξαρτάται και η σταθερότητα της δικομματικής. Και αυτό την ώρα που πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αποφυγή νέου δανεισμού, δηλαδή τρίτου μνημονίου, από την οποία εν πολλοίς εξαρτάται και η ομαλή εξέλιξη του κυβερνητικού σχεδιασμού με στόχο τους 180 και ορίζοντα επισήμως το Φεβρουάριο -παρά την περί του αντιθέτου άποψη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και την πίεση των πιστωτών για επίλυση του πολιτικού ζητήματος προτού ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Η εκτίμηση πάντως του πρωθυπουργού στη συνέντευξη του στη Real News, ότι η διασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας “σε δύο μήνες θα είναι ακόμη πιθανότερη” συζητήθηκε πολύ στο γαλάζιο παρασκήνιο, όπου εναποθέτουν τις ελπίδες τους κυρίως στο φόβο των βουλευτών για εκλογές (που θα σημάνουν για όσους χάσουν τις έδρες τους και απώλεια της βουλευτικής αποζημίωσης) και προβληματίζονται για την πολιτική πίεση που δημιουργούν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί εξαγορών ή εκβιασμών βουλευτών για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή.

Το συνεχιζόμενο φλερτ πάντως βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αλλά και ανεξάρτητων δεξιάς προέλευσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, καταδεικνύει την αντικειμενική δυσκολία στην επίλυση της εξίσωσης των 180 ανεξαρτήτως του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ενώ επισήμως λοιπόν οι δηλώσεις σιγουριάς συνεχίζονται, στο παρασκήνιο οι βουλευτές ετοιμάζονται δια παν εκλογικόν ενδεχόμενον και το Μαξίμου χαράσσει στρατηγική διαχείρισης της ήττας. Σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ αναμένεται να μειωθεί στο ήμισυ, δηλαδή να εκλεγούν περί τους 60-65 βουλευτές. Η ηγεσία της Ν.Δ επιθυμεί να ελέγξει στο μέγιστο βαθμό τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, θεωρώντας ότι έτσι θα αποφύγει την αμφισβήτηση σε περίπτωση ήττας. Για αυτό και έχει ήδη αρχίσει παρασκηνιακά να ενισχύει σε διάφορες περιφέρειες σαμαρικούς υποψήφιους έναντι καραμανλικής κυρίως προέλευσης διαφωνούντων βουλευτών. Ταυτόχρονα κυβερνητικά στελέχη θέτουν τον πήχυ στο 20%, γνωρίζοντας βεβαίως πως το σκηνικό των πρώτων εκλογών του 2012 δύσκολα θα επαναληφθεί: Λόγω πόλωσης είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο πως από ποσοστιαία άποψη το δεύτερο κόμμα -η Ν.Δ εν προκειμένω σε αυτό το σενάριο εργασίας- δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, παρά τις σχετικές πληροφορίες και τα αιτήματα βουλευτών, η σύγκληση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας δεν εξετάζεται για αυτή την εβδομάδα. Αυτό που έχει σε κάθε περίπτωση “κλειδώσει” είναι η απόφαση η επέτειος των 40 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ (στις 4 Οκτωβρίου) να αποτελέσει ορόσημο σε μία προσπάθεια ανασύνταξης της κεντροδεξιάς, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.