Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιος είναι ο Έλληνας της Κεντρικής Τράπεζας της ανεξάρτητης Σκωτίας

15 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Η τοπική κυβέρνηση του ανέθεσε να σχεδιάσει ένα Νομισματικό Ινστιτούτο και μηχανισμούς εποπτείας τραπεζών
AIMILIOS AUGOULEASΤι θα γίνει αν τελικά στο κρίσιμο δημοψήφισμα η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί; Η κυβέρνηση Κάμερον -αν και ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο, θα παραιτηθεί- λέει ότι σε εκείνη την περίπτωση, οι Σκωτσέζοι πρέπει να ξεχάσουν τη στερλίνα.

Ε και; Η σκωτσέζικη κυβέρνηση έχει αναθέσει την προετοιμασία οικονομικών θεσμών και μηχανισμών στο δρόμο προς την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε έναν σαραντάρη καθηγητή με πλούσιο βιογραφικό.

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας είναι Έλληνας.

Πριν αποδεχτεί την πρόσκληση εργασίας, που είναι τεράστια πρόκληση, είχε σημαντική καριέρα σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου. Αργότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ορίστηκε τακτικός καθηγητής Χρηματοοικονομικών Αγορών και Χρηματιστηριακού Δικαίου, καθώς και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στη Νομική Σχολή του Μάντσεστερ.

Από εκεί τον έκανε μεταγραφή το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, για να αρχίσει να γίνεται γνωστός στη Σκωτία. Για χάρη του, το ίδιο το Ίδρυμα ίδρυσε και ανέθεσε σ’ εκείνον την έδρα Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών, που φέρει το όνομα του Άνταμ Σμιθ.

Εκείνη η μεταγραφή ίσως να μην ήταν και τόσο τυχαία, λοιπόν…

Η τοπική κυβέρνηση και ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών του ανέθεσαν να σχεδιάσει ένα Νομισματικό Ινστιτούτο, μηχανισμούς εποπτείας των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών εταιρειών, αλλά και θεσμούς που θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε Κεντρική Τράπεζα. Πρίν από ένα χρόνο, η σκωτσέζικη κυβέρνηση τον βοήθησε να διοργανώσει στο Εδιμβούργο ένα σημαντικό συνέδριο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών από την Ευρώπη.

Πάντως, όσοι ισχυρίζονται ότι αν επικρατήσει το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση, το βιοτικό επίπεδο των Σκωτσέζων θα κατακρημνιστεί, δεν λαμβάνουν υπόψη δύο κρίσιμους παράγοντες: ο πρώτος είναι ότι όλος σχεδόν ο ενεργειακός πλούτος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα ανήκει στη Σκωτία. Εάν δεν υπήρχαν τις τελευταίες δεκαετίες τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Βρετανία θα είχε μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

Λόγω της ουκρανικής κρίσης, ο ρόλος της Σκωτίας ως παρόχου ενέργειας στην Ευρώπη αναβαθμίζεται και αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα. Τα γνωστά αποθέματά της υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για 25 ακόμα χρόνια,ενώ αρκετές είναι οι πιθανότητες να ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσματα.

This entry was posted on Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2014 at 13:58 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply