ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΗ «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2014, έχει επιλεγεί ως μότο: «οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» (our streets, our choice) εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της ποιότητας ζωής καθώς και στο πως μπορούμε να διευκολύνουμε την συνύπαρξη των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Την ιδιαιτερότητα κάθε πόλης την έχουν διαμορφώσει κοινωνικοί, οικονομικοί πολιτιστικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες ενώ η μέριμνα για τον αστικό δημόσιο χώρο είναι ένδειξη πολιτισμού και ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων. Η αξιοποίηση του μέσου και του χρόνου μεταφοράς ως στοιχείου συμμετοχής στις διαδικασίες κοινωνικής ζωής της πόλης, είναι απαραίτητο να αναδειχθεί εφόσον ούτως ή άλλως τα μεταφορικά δίκτυα είναι χώροι συναλλαγής, είναι χώροι του αστικού γίγνεσθαι. Ο μετασχηματισμός του χώρου για ώρες ή ημέρες μπορεί να δώσει ιδέες για αποτελεσματικότερη διαχείριση με δράσεις που μπορούν να υλοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή σε όλη τη διάρκεια τους έτους.

Οι δρόμοι της πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της. Το οδικό δίκτυο είναι το κοινωνικό δίκτυο, είναι η «ζωτική ροή» της. Ας αποδείξουμε λοιπόν πως έχουμε αστική συνείδηση πως μπορούμε μέσω της ανάδειξης της φυσιογνωμίας των δρόμων να προβάλουμε την κοινωνικότητα, και να επιτύχουμε την ποιοτική αστική διαβίωση προς όφελός της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.

Την εβδομάδα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Γρεβενών συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» με δράσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τους δρόμους ως πεδία κοινωνικής επαφής και αναψυχής. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους με καθοριστική τη συμμετοχή όλων των Δημοτών και των μικρών μας φίλων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.