Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μετεγγραφές

14 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Βεβαίωση αναπηρίας από επιτροπή ΚΕΠΑ και όχι από γιατρό, μετεγγραφή του δεύτερου παιδιού μόνο στο ίδρυμα που έχει εγγραφεί το πρώτο παιδί και ταχύτητα στη διεκπεραίωση των διαδικασιών επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας. Όλο το κυβερνητικό σχέδιο

ΦΟΙΤΗΤΕΣΜε ένα “σχέδιο επτά σημείων” σκοπεύει το υπουργείο παιδείας να αντιμετωπίσει το κύμα των μετεγγραφών φοιτητών, από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα. Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος, πάνω από 40.000 εμφανίζονται ως δικαιούχοι μετεγγραφών, σχεδόν οι μισοί από τους εισακτέους.

Το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τα συντονιστικά των πρυτάνεων και των προέδρων των ΑΕΙ έχει καταλήξει στο εν λόγω, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν άμεσα θα καθορίζουν το σχέδιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Με αυτές θα καθοριστεί:

* Χρονικό διάστημα κατάθεσης αιτήσεως μετεγγραφής. Στόχος είναι η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων.

* Υπαρξη πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με γνωμοδότηση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας. Μετεγγραφή σε συγγενές τμήμα θα απαγορεύεται.

* Η αναπηρία ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα πρέπει να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό.

* Επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.

* Επί δύο αδελφών η μετεγγραφή του δεύτερου γίνεται στο ίδρυμα που έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.

* Στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που πέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι φοιτητές από μετεγγραφή.

Σύμφωνα με τους νόμους που έχουν ψηφισθεί, η αντιστοιχία των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ καθορίζεται από απόφαση του υπουργού Παιδείας «λαμβάνοντας υπόψη τους τίτλους των αντιστοίχων σχολών, τμημάτων και των εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται.

Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από γνώμη της ΑΔΙΠ, η οποία περιέρχεται στον υπουργό εντός της αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την περιέλευση σε αυτήν του ερωτήματος του υπουργού».

 

 tovima

This entry was posted on Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2014 at 19:26 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply