Πέτρα 20 μέτρων

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣΈνας διαστημικός βράχος σε μέγεθος σπιτιού πέρασε την Κυριακή από τη Γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή στην οποία κινούνται οι τηλεπικοινωνιακοί και μετεωρολογικοί δορυφόροι.

Η διάμετρός του εκτιμάται στα 20 μέτρα, περίπου όσο το μετέωρο που τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους όταν εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το Φεβρουάριο,

Ο αστεροειδής με την ονομασία 2014 RC βρέθηκε σε απόσταση μόλις 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης όταν πέρασε πάνω από τη Νέα Ζηλανδία στις 21.18 ώρα Ελλάδας την 7η Σεπτεμβρίου.

Συγκριτικά, οι τηλεπικοινωνιακοί και μετεωρολογικοί δορυφόροι βρίσκονται λίγο πιο μακριά στα 36.000 χιλιόμετρα -αυτό είναι το ύψος της λεγόμενης γεωστατικής ή γεωσύγχρονη τροχιάς, η οποία επιτρέπει στους δορυφόρους να παραμένουν διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης.

Ο 2014 RC δεν έγινε ορατός με γυμνό μάτι ή με κιάλια, το πέρασμά του όμως καταγράφηκε από το Slooh Community Observatory και το Virtual Telescope Project, τα οποία οργάνωσαν ειδικά webcast.

Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιά του αστεροειδή θα τον ξαναφέρει κοντά στη Γη το Σεπτέμβριο του 2115, δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για πρόσκρουση.

Ο αστεροειδής του Τσελιαμπίνσκ εκτιμάται ότι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, σχεδόν 30 φορές περισσότερη από ό,τι η ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα από την πρόσκρουση στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908.

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους όταν έπεσε στο Τσιξουλούμπ του Μεξικού πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι είχε διάμετρο γύρω στα 10 χιλιόμετρα.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.