Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως
AMFIPOLHΈνα από τα ευρήματα στον Τάφο της Αμφίπολης ήταν και οι οκτάφυλλοι ρόδακες στο επιστήλιο του πρώτου διαφραγματικού τοίχου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των νεώτερων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης:…«Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων».

Όμως οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο και μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως από την Μακεδονική Δυναστεία. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.

Ο αρχαιο-ελληνικός ρόδακας ήταν αρχικά στολίδι στα διαδήματα των βασιλισσών των Μυκηναίων. Στην κλασσική περίοδο, οι ρόδακες κοσμούσαν τις οροφές των ιερών της Αφροδίτης, των Ασκληπιείων, τις τοιχογραφίες σπιτιών αρχόντων και ήταν διάδημα της Άρτεμης και της Αφροδίτης.

Ας το δούμε πιο προσεκτικά σε μεγένθυση :

Παρατηρούμε ότι οι ρόδακες είναι δύο και μάλιστα και οι δύο οκτάφυλλοι. ‘Άρα το σύμβολο στον Τάφο είναι διπλοί οκτάφυλλοι ρόδακες.

Που αλλού είδαμε διπλούς οκτάφυλλους ρόδακες ;

Καταρχήν  είδαμε στο ψηφιδωτό  από το ανάκτορο των Αιγών, όπου συνυπάρχει ένα μαρμαρωτό ψηφιδωτό ίδιο με αυτό που βρέθηκε στον Τάφο της Αμφίπολης και ένας διπλός οκτάφυλλος ρόδακας στο κέντρο του ψηφιδωτού.

Τον διπλό όμως οκτάφυλλο ρόδακα τον είδαμε και στην λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου στην Βεργίνα:

Ας κοιτάξουμε προσεκτικότερα την λάρνακα του Φιλίππου και μάλιστα τον λεγόμενο “‘Ηλιο της Βεργίνας”  στο κάλυμμα. Όπως είναι γνωστό ο Ήλιος  της Βεργίνας είναι δεκαεξάκτινος.

Αν τον κοιτάξουμε καλύτερα θα δούμε ότι οι μισές ακτίνες (8) ξεκινάνε από το κέντρο, ενώ οι άλλες μισές (8) ξεκινάνε από κάποια απόσταση από το κέντρο. Άρα είναι σαν να απεικονίζονται δύο οκτάκτινοι ήλιοι ο ένας πάνω στον άλλο!Με άλλα λόγια ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ένας “διπλός οκτάκτινος ήλιος”, όπως ακριβώς είναι και οι διπλοί οκτάφυλλοι ρόδακες που έχουν ήδη βρεθεί  μέσα στον Τάφο μέχρι στιγμής.

Ο Ήλιος της Βεργίνας είναι συνεπώς ήδη μέσα στον Τάφο της Αμφίπολης με την μορφή των ροδάκων!

Μήπως λοιπόν ένα από τα προσεχή ευρήματα είναι και ο Ήλιος της Βεργίνας (σε κάποιον τοίχο ίσως)  όπως ακριβώς τον ξέρουμε από την Βεργίνα ;

 Εmpedotimos.blogspot

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.