Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του κατά την εκδήλωση για τα 40α γενέθλια του Κινήματος. “Ο Γ. Παπανδρέου είναι εδώ με το πνεύμα του. Οι ευτελείς συμπεριφορές προσβάλουν την παράταξη”, ανέφερε μεταξύ άλλων (Vid)

venizelosΣε βαθύτατη κρίση και πολιτική συρρίκνωση, το ΠΑΣΟΚ κλείνει 40 χρόνια ζωής. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος εκφώνησε λόγο στο Ζάππειο μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε στους Παπανδρεΐκούς που τον αποδοκίμασαν το βράδυ της Δευτέρας προσπαθώντας να απαντήσει και στις επικρίσεις που εκφράζονται εσωκομματικά.

Ο ίδιος ανέβηκε στο βήμα εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων για την συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ.

“Ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους για την εντυπωσιακή και δυναμική σας παρουσία εδώ”, είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

“Εις πείσμα όσων λέγονται υπάρχει ο πυρήνας και είναι η καρδιά της παράταξης. Η σημερινή επέτειος είναι ευκαιρία συσπείρωσης των δυνάμεων.

Λυπάμαι για την απουσία του Γ. Παπανδρέου αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι φυσικά παρών σε αυτή την εκδήλωση.

40 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, χτυπημένο αλλά όρθιο, στηρίζοντας τη χώρα και την κοινωνία. Είναι εδώ ως ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης. Είναι το ΠΑΣΟΚ της ευθύνης και της προοπτικής. Η μεταπολίτευση ήταν η υπέρβαση του μετεμφυλιακού κράτους και η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων.

Ο πραγματικός απολογισμός είναι όλο το κεκτημένο που δυστυχώς θεωρείται αυτονόητο και η κρίση βιώνεται σαν αδικία. Δεν μπορεί όμως να εκλείψει το κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Έχουμε ευθύνη να πούμε την αλήθεια για τη μεταπολίτευση για να μην υποστούμε την τραγωδία μιας αρχαιοελληνικής ύβρεως. Δόθηκαν καθαρές απαντήσεις εθνικής στρατηγικής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη μεταπολίτευση. Επιλέχθηκε η ευρωπαϊκή πορεία και άλλαξε το επίπεδο της χώρας.

Θεσπίστηκαν θεσμοί κοινωνικής συνοχής. Σύστημα υγείας, ασφαλιστικό σύστημα προστασίας. Η εξέλιξη μισθών και συντάξεων ήταν εντυπωσιακή. Διαμορφώθηκε μια κοινωνία με ανισότητες αλλά με καλύτερους μέσους όρους. Και αυτό ήταν έργο του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έφερε την απελευθέρωση των προοδευτικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων που δεν μπορούσαν να κλειστούν στα όρια της κομμουνιστικής αριστεράς και του διχασμού του ’50.

Ανέδειξε τα περήφανα γηρατειά, καθιέρωσε την ισότητα ανδρών και γυναικών και αναβάθμισε τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας”.

Για τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του:

“Προχθές τη Δευτέρα, μίλησα για τον καταλυτικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου. Δυστυχώς χάθηκαν αυτά που είπα μέσα στην ευτέλεια συμπεριφορών που προσβάλλουν την παράταξη και δεν έχουν σχέση με δημοκρατία. Δεν έχουμε καμία σχέση ηθική, πολιτική, και αισθητική με αυτά τα φαινόμενα που δεν ανήκουν στην παράταξη.

Δε με αφορούν προσωπικά. Μετείχα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να δώσω ένα δείγμα ευγένειας και συσπείρωσης. Επιτελώ καθήκον και έτσι ενεργώ εξαντλώντας τα περιθώρια της προσωπικής ανοχής μου”.

“Κανένας ανορθολογισμός δεν θα ανακόψει την πορεία μας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε τον ριζοσπαστισμό της κοινωνίας και όχι η κομμουνιστική αριστερά.

Το 2004-9 οδηγηθήκαμε στην απώλεια του μακροοικονομικού ελέγχου και ζήσαμε το σοκ της κρίσης που ήταν εμφανές από το 2007. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τραγικά διλήμματα για την ανάγκη προστασίας του τόπου.

Η ιστορική σημασία του ΠΑΣΟΚ είναι αναμφίβολα ο ριζοσπαστισμός με το σύνθημα “η Ελλάδα στους Έλληνες” με πατριωτικά συνθήματα. Ριζοσπαστισμός κοινωνικός και πολιτικός με το σύνθημα της “αλλαγής” που σημαίνει τα πάντα. Μετατρέπουμε την αγωνία και την ελπίδα μας σε πολιτικό πρόγραμμα.

Το ΠΑΣΟΚ ανύψωσε το επίπεδο της χώρας, εξέφρασε τον εκσυγχρονισμό, χάραξε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και είναι σε διάλογο ανάμεσα στη δημοκρατική παράταξη και την σοσιαλιστική ταυτότητα του.

Κάποιοι μετακυλύουν την ευθύνη σε εκείνους που σήμερα σηκώνουν το βάρος. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανώδυνης επιλογής. To ΠΑΣΟΚ έγινε το μαύρο πρόβατο της κρίσης. Γιατί ήταν ο κατεξοχήν εκφραστής των αντιφάσεων της μεταπολίτευσης και χρεώθηκε τη διάψευση των βεβαιοτήτων που το ίδιο είχε καλλιεργήσει.

Δεν ζήτησε συμπαράταξη εθνικού χαρακτήρα στη διαχείριση της κρίσης. Θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει κάτι τέτοιο. Δείξαμε ενοχή για τα ευνοημένα στελέχη μας. Επιτρέψαμε να αναπτυχθούν κύματα ανευθυνότητας και δημαγωγίας. Και στο μετά την κρίση πολιτικό πλαίσιο. Υπάρχει αντιμνημονιακή αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συσπείρωση όλων των δυνάμεων”.

Για τις συνεργασίες με ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ

“Που πήγε ο κόσμος που μας στήριζε; Παραδόξως δεν έκοψε τη σχέση του μαζί μας. Βλέπουμε το άνω όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος υπάρχει και προβληματίζεται. Κάποιοι που δεν ανήκουν στον χώρο μας και στηρίζουν άλλους χώρους νομίζουν πως μπορούν να μας διαβάλουν.

Η μετάβαση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή ΝΔ και Καρατζαφέρη, ήταν μια επιλογή που είχε παρθεί τον Ιούνιο του 2011 με την διατύπωση πρότασης μόνο με τη ΝΔ με άλλο πρωθυπουργό. Τον Νοέμβριο του 11 έγινε η πρώτη συνεργασία και όχι τον Ιούνιο του 13 όταν και συνεργαστήκαμε και με τη ΔΗΜΑΡ. Φτάσαμε στην τρικομματική γιατί αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης. Και αυτό έγινε στη βάση της δικής μας στρατηγικής που δυστυχώς είχαμε διαμορφώσει μόνοι μας το 2010.

Δεν κάναμε την επιλογή να πάμε σε εκλογές πριν την έγκριση του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να πάμε σε εκλογές τον Νοέμβριο του 11. Πήγαμε στις εκλογές του 12 που τις επέβαλλε η ΝΔ. Όσοι μας ψήφισαν μας ψήφισαν ξέροντας που πάει η χώρα. Στις ευρωεκλογές δώσαμε τη μάχη για την επιβίωση της χώρας με εγγυητή το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας της παράταξης σήμερα; Ο πατριωτικός χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ είναι η κορωνίδα της παράταξης μας. Το ίδιο και ο δημοκρατικός χαρακτήρας απέναντι στη δημαγωγία. Τρίτος πυλώνας είναι ο προοδευτικός χαρακτήρας, η αλήθεια και οι αλλαγές. Συντριπτικό είναι η διατήρηση των κεκτημένων εις βάρος άλλων. Το εύκολο ψέμα είναι κομφορμισμός. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι προκλητικοί όταν καταγγέλλουν την μεταπολίτευση. Πληρώνουμε κόστος για την ανευθυνότητα των άλλων. Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Ως πότε έχουμε την υποχρέωση να σηκώνουμε αυτό το βάρος;

Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν σηκώνει θεσμικά παιχνίδια. Προτείνουμε την εκδοχή που είναι εθνικά και θεσμικά υπεύθυνη. Ο τόπος μπορεί να πορευτεί μόνο μέσα από την εθνική ενότητα και το σπάσιμο του διπολισμού. Ισχύουν όσα είπαμε πριν τις εκλογές του 12. Πρόταση μας είναι η συνεργασία όλων των δημοκρατικών και υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου που επιλέγονται από τον ελληνικό λαό. Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι συμπλήρωμα κανενός.

Οι πόλοι είναι αστείοι. Η εποχή των αυτοδυναμιών και των εύκολων λύσεων είναι παρελθόν. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν πορεύεται και δεν κυβερνιέται ο τόπος. Όποτε τεθήκαμε εκτός εξελίξεων, ο τόπος μπήκε σε περιπέτειες”.

Για την προσωπική του πορεία, ο Ευ. Βενιζέλος είπε:

“Το 2008 αγωνίστηκα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Το 2009 δεν παρασύρθηκα σε δημαγωγία. Την ίδια χρονιά αρνήθηκα το φλερτ με το ΔΝΤ. Διαπραγματεύτηκα το νέο πρόγραμμα και την μείωση του χρόνου. Ανέλαβα την ηγεσία ενός ΠΑΣΟΚ του 4%. Δεν έκανα καριέρα χάρη στο ΠΑΣΟΚ και σαν πρόεδρος. Δεν είμαι αρχηγός ενός ιδιόκτητου κόμματος. Επιτελώ καθήκον με εθνικούς στόχους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν δέχομαι ότι αναπαράγονται οι αθλιότητες του 2007. Αυτό το επιδιώκουν όσοι θέλουν να ξεχαστεί τι μεσολάβησε και που βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Προχωράμε όλοι μαζί. Έναν όρο θέτω. Να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν. Αυτό που με βασανίζει είναι το υπαρξιακό ερώτημα αν μπορούμε να δώσουμε πράγματι προοδευτικές απαντήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μιας και η Ευρώπη δεν έχει την ηγεσία που μπορεί να εμπνεύσει και είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Το κοινό πεδίο οικονομικής πολιτικής είναι μια συμμαχία αμυντικού χαρακτήρα για τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό.

Επαναλαμβάνω. Η λογική της αυτοδυναμίας δεν ισχύει. Οι ευρωεκλογές μας δείχνουν ότι γίνεται αντιληπτός ο κρίσιμος δρόμος της παράταξης για πραγματική εθνική ανασυγκρότηση. Κανείς δεν θέλει να χάσει το κεκτημένο των θυσιών του για να γυρίσει στο μηδέν. Έχουμε καθήκοντα μπροστά μας. Να πούμε την αλήθεια. Να εξειδικεύσουμε το σχέδιο ανάκαμψης, να ενώσουμε το έθνος, να αγωνιστούμε για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.

Είμαστε ο θεμελιώδης κρίκος της δημοκρατικής παράταξης και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του μέλλοντος του τόπου. Έτσι θα τιμήσουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου”.

news247

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.