Κλειδώνει κριτήριο «αξίας» για τη χορήγηση έκπτωσης ή απαλλαγής. Κλιμάκωση του ορίου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Ποιοι θα δικαιούνται έκπτωση.

enfiaΜετά το Παρίσι …ΕΝΦΙΑ. Με την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από την πόλη του φωτός ο φάκελος με το σχέδιο της τροπολογίας θα περιμένει τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του.

Δύο είναι οι βασικές εκκρεμότητες:

  • Τα κριτήρια χορήγησης έκπτωσης φόρου στους ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα και
  • Οι προϋποθέσεις έκπτωσης στους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους

Για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου (50% εφόσον το εισόδημα είναι στα 9000 ευρώ ή και 100% αν ο ιδιοκτήτης είναι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία) το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα παραμείνει το εισοδηματικό κριτήριο στα 9000 ευρώ, θα διατηρηθεί και το κριτήριο της επιφάνειας (σ.σ ο νόμος ορίζει ότι τα κτίσματα που έχει στην κατοχή της η οικογένεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά) και θα προστεθεί και κριτήριο αξίας της περιουσίας. Το πλαφόν αναμένεται να οριστεί κοντά στα επίπεδα που ίσχυσαν για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Δηλαδή, δεν θα δικαιούται έκπτωση φόρου όποιος:

1.Είναι άγαμος και έχει ατομική ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 125.000 ευρώ

2.Είναι έγγαμος με δύο παιδιά και έχει ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη καθώς οι οριστικές αποφάσεις συνδέονται πλέον αποκλειστικά με τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κόστους και της τελικής απόδοσης που θα έχει ο ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτημα της απόδοσης του φόρου, τέθηκε χθες από την Τρόικα στη συνάντηση με την ελληνική αποστολή. Η κατάσταση είναι οριακή καθώς μετά την «αφαίρεση» των 168 εκατομμυρίων από τα βεβαιωμένα έσοδα λόγω της αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος, προέκυψαν επιπλέον απώλειες 220-230 εκατομμύρια ευρώ λόγω της απόφασης να μην ληφθούν υπόψη οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Ο δεύτερος αυτός «λογαριασμός» θα επιχειρηθεί να συμμαζευτεί με την προσθήκη του περιουσιακού κριτηρίου για δύο λόγους:

1.Να παραμείνουν τα βεβαιωμένα έσοδα κοντά στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι και ο συμφωνημένος στόχος με την τρόικα και

2.Να …περισσέψουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτηθεί και η παροχή έκπτωσης της τάξεως του 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Το σενάριο που επεξεργάζονται στην Καραγιώργη Σερβίας προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης μόνο στα ακίνητα που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία η οποία θα οριστεί. Για τον εντοπισμό των ακινήτων, θα κληθεί να συνδράμει και η ΔΕΗ. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα δοθεί χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες να διακόψουν το ρεύμα τώρα για να γλιτώσουν φόρο.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.