Οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων πέρσι ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ
froutaΤο ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, ενδέχεται να στοιχίσει στις Βρυξέλλες 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς που επικαλείται ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.

Η Ρωσία, η δεύτερη σε μέγεθος αγορά τροφίμων για τις χώρες της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ, κήρυξε εμπάργκο στην εισαγωγή φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος στις 6 Αυγούστου.

Οι μεγάλοι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, όπως η Πολωνία και η Ολλανδία, αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις του εμπάργκο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να αποζημιώσει τους αγρότες και να βρει νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Οι προσωρινοί περιορισμοί που εφαρμόζει η Ρωσία ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο εμπόριο αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρεται στο έγγραφο αυτό που δόθηκε σήμερα σε Ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες.

Οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων από την ΕΕ στη Ρωσία πέρσι ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ και τα προϊόντα στα οποία έχει θέσει εμπάργκο η Μόσχα αντιπροσώπευαν το 2013 το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο αυτό ακολούθησε μια ανάλυση της Επιτροπής, ανά προϊόν, για τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που, μολονότι πλήττει και τους Ρώσους καταναλωτές, συνιστά άλλο ένα χτύπημα για την οικονομία της ευρωζώνης που αγωνίζεται να αποφύγει άλλη μια περίοδο ύφεσης.

Οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις.

«Η πιθανότητα στοχευμένων αποζημιώσεων θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τις χώρες μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνεται στο έγγραφο.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.