Δεν θα μείνουν ατιμώρητοι οι Τζιχαντιστές, διαμηνύει ο ΟΗΕ. Νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ. Μέρκελ: Δίνουμε όπλα στο Ιράκ γιατί οι Ισλαμιστές κάνουν θηριωδίες.

TSIXANTISTESΤο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης, να στείλει αποστολή που θα ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που μάχονται τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού και τους Κούρδους πεσμεργκά κοντά στο στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης. Ο Ομπάμα ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε τη Δευτέρα ομόφωνα να στείλει μια αποστολή που θα αναλάβει να ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ώστε να μην μείνουν ατιμώρητοι γι’ αυτές.

Το ψήφισμα, που είχε ζητηθεί από τη Βαγδάτη, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου. Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι οι 11 παρατηρητές του θα βρίσκονται στην περιοχή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Οι αναφορές που λαμβάνουμε αποκαλύπτουν ενέργειες αδιανόητης βαρβαρότητας», δήλωσε από την πλευρά της η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για στοχευμένες δολοφονίες, εξαναγκαστικό προσηλυτισμό, απαγωγές, δουλεία, βασανιστήρια και συστηματικές διώξεις για θρησκευτικούς και εθνοτικούς λόγους.

Από τις 9 Ιουνίου, οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ, τρέποντας σε φυγή εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος καταγγέλλει την «εθνοκάθαρση» και τις σφαγές για θρησκευτικούς λόγους, αυτοί που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι κατά κύριο λόγο οι χριστιανοί, οι Γεζίντι, οι Σαμπάκ, οι Τουρκομάνοι, οι Γιαρσάν (ή Κακάι) και οι Σαββαίοι.

«Οι επιπτώσεις αυτής της συγκρούσεις είναι καταστροφικές για τα παιδιά του Ιράκ», τόνισε η Πανσιέρι, καταγγέλλοντας κυρίως τη στρατολόγηση μικρών παιδιών από τους τζιχαντιστές. «Αυτοί που γλίτωσαν λένε ότι τα στέλνουν στη γραμμή του μετώπου, ότι χρησιμοποιούν τα παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες ενώ άλλα υποχρεώνονται να δίνουν το αίμα τους στους τραυματισμένους μαχητές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ταυτόχρονα ωστόσο, η Πανσιέρι δεν παρέλειψε να καταγγείλει και τις εκτελέσεις στις οποίες προχωρούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι πολιτοφύλακες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση UN Watch εξέφρασε τη λύπη της γιατί οι παρατηρητές του Οργανισμού δεν θα ερευνήσουν τα εγκλήματα που διαπράττει η ιρακινή κυβέρνηση.

Μέρκελ: Δίνουμε όπλα στο Ιράκ γιατί οι Ισλαμιστές κάνουν θηριωδίες

Η Γερμανία γνωρίζει ότι η αποστολή όπλων στους Κούρδους του βορείου Ιράκ συνοδεύεται από κινδύνους, αλλά «απειλούνται η ασφάλεια και τα συμφέροντά της», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Για τον τρόπο και τον χρόνο που επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση στην κρίση άσκησε κριτική η αντιπολίτευση.

Η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είχε εξαιρετικό χαρακτήρα, για δύο συν έναν λόγους: το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν δεσμευτικό για την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη λάβει την απόφαση να διαθέσει 30 αντιαρματικά όπλα Milan με 500 πυραύλους, 10.000 χειροβομβίδες, 8.000 τουφέκια τύπου G3 και G36, 40 πολυβόλα και 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ στον αγώνα των Κούρδων του βορείου Ιράκ εναντίον των Τζιχαντιστών του ΙΚ. Με την απόφαση, η οποία στηρίχθηκε από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU και SPD), το Βερολίνο έσπασε το «ταμπού» σε ό,τι αφορά την πώληση όπλων σε εμπόλεμες περιοχές και μάλιστα προκειμένου να δωρίσει όπλα σε ομάδα η οποία δεν ανήκει στο επίσημο κράτος του Ιράκ. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο Γκρέγκορ Γκίζι, η απόφαση λαμβάνεται την ημέρα της επετείου των 75 ετών από την γερμανική εισβολή στην Πολωνία.

Στην ομιλία της η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για «απίστευτες θηριωδίες» από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους, για καπήλευση της θρησκείας προκειμένου να νομιμοποιηθούν ο τρόμος, το κράτος βίας και οι δολοφονίες και για μια τρομοκρατία η οποία δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, για να επισημάνει ότι «εκεί, όπου κινδυνεύουν άνθρωποι, εμείς θα βοηθάμε» και να προσθέσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από την περιοχή.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, περίπου 400 Γερμανοί πολίτες μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στην Συρία και θα μπορούσαν να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά τζιχαντιστών

Η Centcom, η αμερικανική περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι αμερικανικά μαχητικά συνέχισαν την Κυριακή και την Δευτέρα τους βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Από τις 8 Αυγούστου, οπότε ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή, έχουν πραγματοποιηθεί 123 αεροπορικές επιδρομές. Το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο του Ιράκ, εφοδιάζει με νερό και ηλεκτρική ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι τζιχαντιστές το είχαν καταλάβει στις 7 Αυγούστου αλλά απωθήθηκαν στη συνέχεια από τον ιρακινό στρατό και τους πεσμεργκά.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε τυπικά το Κογκρέσο ότι ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πόλη Αμερλί, όπου ζουν κυρίως σιίτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.