Πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια

συνταξιουχοιΟι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, δικαιούνται μηνιαίο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένα ηλικιακά, εισοδηματικά και διαμονής κριτήρια.

Το επίδομα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ποσό κλιμακώνεται από 30 ως 230 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Το δίκτυο πληροφόρησης και συμβουλευτικής των εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγράφει το ισχύον καθεστώς για την ειδική παροχή του ΕΚΑΣ, τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις χορήγησής της.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Εργασίας για το έτος 2014 δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

1. Οριο ηλικίας. Οι συνταξιούχονα έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας, με μοναδική εξαίρεση από τον ηλικιακό περιορισμό τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Επίσης εξαιρούνται οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

2. Εισόδημα (σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. (Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες (Ν. 1892/1990, άρθρο 63, παρ. 4, όπως ισχύει), καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Επίσης το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ. Ενώ  το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.380,9 ευρώ.

Πάντως το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και αδείας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

3. Τόπος διαμονής. Για την καταβολή του επιδόματος και πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων, θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν ως μόνιμο τόπο διαμονής την Ελλάδα.

Παπαδής Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.