Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φουκοσίμα: Η ραδιενέργεια φταίει για τον καρκίνο;

25 Αυγούστου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Πάνω από 100 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς κατέγραψαν οι εξετάσεις σε χιλιάδες παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών στη Φουκουσίμα.

MELETH-FOUKOUSIMAΜια μελέτη για τις συνέπειες της ραδιενέργειας που εκλύθηκε όταν σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα έδειξε ότι 103 παιδιά και έφηβοι στην περιοχή, ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή του δυστυχήματος, ανέπτυξαν καρκίνο του θυρεοειδούς, όμως η σχέση των κρουσμάτων αυτών με το δυστύχημα δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Εγιναν εξετάσεις σε περίπου 300.000 νέους στην επαρχία Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από μια επιτροπή η οποία παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων της.

Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου που επαληθεύτηκαν με χειρουργικές επεμβάσεις ανέρχεται στα 57. Υπάρχουν άλλες 46 περιπτώσεις που οι γιατροί δεν δηλώνουν ακόμη βέβαιοι κατά 100%, αλλά εκτιμάται πως η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί κακοήθεις νεοπλασίες είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη ένας έφηβος χειρουργήθηκε, αλλά ο όζος που βρέθηκε ήταν καλοήθης.

Η αναλογία των παιδιών στην επαρχία Φουκουσίμα που πλήττονται είναι της τάξης των 30 ανά 100.000, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την περιοχή, κάτι που αποτρέπει την ασφαλή εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται στο πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011.

Δεν πείθονται οι γονείς των παιδιών

Οι ειδικοί που έχουν διορίσει οι αρχές στην επαρχία τείνουν να θεωρούν ότι τα κρούσματα καρκίνου δεν συνδέονται άμεσα με την καταστροφή.

«Δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά πρέπει μολαταύτα να συνεχιστούν οι εξετάσεις, διότι η αναλογία της ανακάλυψης όγκων αυξάνεται με την ηλικία, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες», δήλωσε ο καθηγητής Σουνίτσι Σουζούκι του πανεπιστημίου ιατρικής της Φουκουσίμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, το απόγευμα χθες Κυριακή.

Ομως οι γονείς των παιδιών που προσβλήθηκαν από καρκίνο δυσκολεύονται να μην πιστέψουν πως η αιτία είναι η έκθεσή τους στην ακτινοβολία (κυρίως ραδιενεργού ιωδίου 131) τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή.

Ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί σαν σφουγγάρι για το ιώδιο (την πρώτη ύλη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ειδικά αν πρόκειται για παιδιά στην ανάπτυξη. Αυτός ο αδένας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε εκπομπές ραδιενεργού ιωδίου 131 σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Για αυτό συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις η λήψη στερεού ιωδίου ώστε να «γεμίσει», να κορεστεί ο θυρεοειδής. Αυτό το μέτρο δεν ελήφθη στη Φουκουσίμα.

thetoc

This entry was posted on Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2014 at 19:18 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply