ΚΑΡΚΙΝΟΣΟ καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις και συχνά είναι αμείλικτος με τους στόχους του, ενώ μπορεί να νομίζετε ότι είστε στο απυρόβλητο για κάποιο εγωιστικό λόγο ή και ακόμα να νιώθετε αβοήθητοι απέναντι σε μια ενδεχόμενη εισβολή του.

Κανείς, δυστυχώς, δεν είναι στο απυρόβλητο και υπάρχουν πάντα τρόποι να ρίξετε τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου, στο μέτρο –πάντα- του δυνατού και να θωρακίσετε τον εαυτό σας για μια μάχη που κανείς δεν θέλει να παλέψει.

Αλλάξτε μερικά βασικά πράγματα στον τρόπο ζωής σας και το σώμα σας θα τα εκτιμήσει, παρέχοντας σας ισχυρότερη ασπίδα ασφαλείας απέναντι στα καρκινικά κύτταρα και την καρκινογένεση.

1. Ξεχάστε το τσιγάρο
Μπορεί το Hollywood να έκανε το κάπνισμα κομμάτι της γοητείας ενός, αλλά από τότε που κρατούσε το τσιγάρο ο Cary Grant μέχρι σήμερα, έχουν αποδειχτεί πολλά πράγματα για το τσιγάρο και τα περισσότερα από αυτά αρνητικά. Τα καρκινογόνα στοιχεία του τσιγάρου, μετατρέπονται σε καρκινογόνα κύτταρα και το πρώτο και αυτονόητο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να ελαττώσετε τις πιθανότητες του καρκίνου στη ζωή σας είναι να κόψετε το κάπνισμα.

 

2. Ξεχάστε τα ποτά
Όσο αθώα και να μοιάζουν, τα αλκοολούχα ποτά και η συχνή τους κατανάλωση είναι ακόμα μια συνήθεια που έχει συνδεθεί με πολλούς τύπους καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου, του ήπατος, του στόματος και του λαιμού.
Η επεξεργασία του αλκοόλ από τον οργανισμό μας προκαλεί σοβαρές βλάβες στο DNA και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου.

3. Προσέξτε τη δίαιτά σας
Είμαστε, κυριολεκτικά, ό,τι τρώμε και μπορούμε, αν θέλουμε, να έχουμε απόλυτο έλεγχο του τι τρώμε και με τι τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας. Όποια και αν είναι η σχολή που ακολουθεί ο διατροφολόγος σας, αυτό που ισχύει παντού είναι η επιμονή σε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ολική άλεση.
Ενώ παραμένει το γεγονός πως η κακή διατροφή, η υψηλή κατανάλωση σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές και κόκκινο κρέας σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την αύξηση του βάρους συνδέονται άμεσα με τον συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο του εντέρου.

 

4. Μάθετε το ιστορικό σας
Η γνώση, όσον αφορά, στην κληρονομικότητα των ασθενειών στην οικογένειά σας, επίσης βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου. Εάν υπάρχουν περιστατικά του καρκίνου  στην οικογένειά σας δεν σημαίνει ότι θα πέσετε θύμα κι εσείς, αλλά θα σας κάνει πιο προσεχτικούς και συνεπείς στο θέμα της πρόληψης και προσοχής.

5. Φοράτε αντιηλιακό
Μπορεί ο ήλιος να λάμπει κι εσείς να είστε νέοι και ωραίοι, αλλά ο καρκίνος, όπως είπαμε, δεν κάνει διακρίσεις. Οι πιθανότητες του μελανώματος είναι περισσότερες από όσες νομίζετε γι’ αυτό φροντίζετε να μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία, μεταξύ των ωρών 11.00-15.00, προτιμάτε πάντα τη σκιά και φοράτε πάντα, μα πάντα, αντιηλιακό.

 

6. Διατηρείτε τη σιλουέτα σας
Το να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι κάτι το αυτονόητο και συνήθως το επιθυμητό, για τους περισσότερους. Πέραν όμως όλων των προβλημάτων που προκαλεί η παχυσαρκία, έχει παρατηρηθεί πως γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους κατά την εμμηνόπαυση.

7. Αποφεύγετε τα χημικά
Στο μέτρο του δυνατού προσπαθείτε να αποφεύγετε την επαφή, εισπνοή ή ακόμα και κατανάλωση χημικών ουσιών. Τα χημικά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για αλλοιώσεις και σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό συναντώνται στον αέρα που αναπνέουμε, στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ακόμα και στα υλικά που είναι φτιαγμένα τα σπίτια μας.

Τέτοια παραδείγματα είναι ο αμίαντος με τον οποίο κατασκευάζονταν τα σπίτια παλιότερα και χρειάζεται η βοήθεια ειδικού επιστήμονα για την αφαίρεσή του, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας και καλό είναι να τα χειριζόμαστε πάντα με γάντια και τα αντίστοιχα χημικά που χρησιμοποιούνται στα φρούτα και λαχανικά, κάνοντα ακόμα σημαντικότερο τον ενδελεχή τους καθαρισμό πριν την κατανάλωση.


clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.