Αίρεται η αναστολή που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή του υπουργείου Υγείας στο πλαφόν στη συνταγογράφηση, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ. Πώς σχολιάζει το μέτρο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

FARMAKAΜε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αίρεται η αναστολή που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή στο πλαφόν στη συνταγοράφηση και το μέτρο επανέρχεται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το ΣτΕ, όμως, κάνοντας εν μέρει δεκτές τις προσφυγές των ιατρικών συλλόγων, έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία “στροφή” στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ’ αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι η απόφαση για το πλαφόν «αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων αυτονοήτως, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς».

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος είχε προσφύγει μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) κατά της νεότερης υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε πλαφόν συνταγογράφησης, αναφέρει σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ επί των αιτήσεων ότι το δικαστήριο «δέχτηκε αυτές εν μέρει».

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.