Αλλαγή σε νόμο του 1990, περί ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων χρωστούν στην Εφορία. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο

EFORIAΑλλαγές στη νομοθεσία ώστε οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι φοροοφειλέτες να μη θεωρούνται ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα Νέα, η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη ευθυγράμμισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ειδικά δε για πολίτες που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους.

Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.

Όπως σημειώνει νομικός στην εφημερίδα, πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ως διακριτό έγκλημα η μη καταβολή χρεών και επομένως δεν προβλέπεται ποινική δίωξη.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος από τη μεριά του, τονίζει ότι τίθεται πλέον “ζήτημα ευθυγράμμισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Το θέμα αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης,  και η διευθέτησή του θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Περιθώριο αναβολών δε, δεν υπάρχει, καθώς αποτελεί μία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η τρόικα πιέζει για ριζικό επανακαθορισμό των ποινών, από τις μικρές φορολογικές παραβάσεις έως τα εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, καθώς πλήρης συμφωνία με την Τρόικα ακόμα δεν έχει επέλθει, από τον επόμενο μήνα, όσοι χρωστούν στην Εφορία, θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ως προς το ενδεχόμενο σύλληψής τους. Αυτό ισχύει για όσους δεν βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής.

Θα συνεχίσουν βέβαια να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.