Οι διατροφικές μας επιλογές έχουν τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού όσο και στην εξωτερική μας εμφάνιση. Επιδερμίδα και μαλλιά επηρεάζονται σημαντικά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

PROSWPOΓνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν τρεις τροφές που χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι “προσθέτουν χρόνια” στην επιδερμίδα μας και μας κάνουν να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από ό,τι είμαστε στην πραγματικότητα;

Δείτε ποιες τροφές είναι αυτές και προσπαθήστε να τις καταναλώνετε με μέτρο:

Ζάχαρη

3-Things-Youre-Eating-That-Are-Making-You-Look-Older-Than-You-Really-Are page21

Η ζάχαρη -όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο- επηρεάζει αρνητικά σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας μας. Το πρόβλημα είναι ότι, πρακτικά, σχεδόν κάθε τροφή που αγοράζουμε περιέχει ποσότητα ζάχαρης, γεγονός που καθιστά δύσκολο να την αποφύγουμε στην διατροφή μας.

Το σώμα σας χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα ζάχαρης για να λειτουργήσει, αλλά η υπερβολική ζάχαρη έχει αρνητικές επιπτώσεις. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη μπορεί να βλάψει το μυαλό μας, ενώ αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών και συμβάλλει προς την ανάπτυξη του καρκίνου. Επίσης προσβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταστρέφει την ελαστίνη και το κολλαγόνο, πρωτεΐνες που μας προσφέρουν σφριγηλό και ελαστικό δέρμα.

Μερικές από τις καλές αντι-γήραντικές τροφές, όπως είναι τα μούρα, περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία είναι πιο ασφαλή από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Αλλά επειδή τα σώματά μας έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια για να ανταποκρίνονται περισσότερο στην επεξεργασμένη ζάχαρη, τα φυσικά σάκχαρα δεν μας ικανοποιούν το ίδιο και συνήθως επιζητούμε κάτι ακόμα πιο γλυκό.

Αν τρώτε πολλή ζάχαρη, δοκιμάστε να την περιορίσετε σταδιακά και όχι απότομα στην διατροφή σας. Μετά από τρεις ημέρες, θα παρατηρήσετε ότι η γεύση σας θα αλλάξει και θα σας ικανοποιούν περισσότερο οι πιο αγνές πηγές γλυκαντικών ουσιών, όπως τα φρούτα. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση συσκευασμένων τροφών, τα ανθρακούχα ποτά, τα γλυκά, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα ενεργειακά ποτά. Επιλέξτε στην θέση τους τα βιολογικά φρούτα, το μέλι, και το νέκταρ από γκουάβα.

Αλάτι

3-Things-Youre-Eating-That-Are-Making-You-Look-Older-Than-You-Really-Are page3

Το νάτριο στο αλάτι αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει κατακράτηση υγρών. Αυτό με τη σειρά του δυσκολεύει την ροή του αίματος μέσα από τις αρτηρίες. Η αυξημένη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την καρδιά.

Όπως και η ζάχαρη, έτσι και το αλάτι περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές από τις έτοιμες τροφές που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κόπωση, αδυναμία και από την έλλειψη δραστηριότητας -που η αδυναμία συνεπάγεται- να σας κάνει να πάρετε επιπλέον κιλά. Πρόκειται για ένα “ντόμινο” επιπτώσεων που επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.

Προσπαθήστε να μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο πιάτο σας και αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα “έτοιμα φαγητά”.

Τρανς λιπαρά

3-Things-Youre-Eating-That-Are-Making-You-Look-Older-Than-You-Really-Are page4

Τα τρανς λιπαρά είναι ουσιαστικά φυτικά έλαια που μετατρέπονται με τεχνητό τρόπο σε στερεά μορφή και χρησιμοποιούνται στις μεταποιημένες τροφές για να ενισχύσουν την υφή και τη γεύση τους. Η χειρότερη επίπτωση της υπερβολικής κατανάλωσης τρανς λιπαρών είναι η αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Τα επιπλέον κιλά κάνουν όλα τα όργανά σας να εργάζονται σκληρότερα από το φυσιολογικό για να λειτουργήσουν σωστά και να παρέχουν το αίμα με όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Το σώμα είναι σε μια διαρκή κατάσταση ανανέωσης και “επιδιόρθωσης”, αλλά το αυξημένο σωματικό βάρος καθυστερεί αυτήν τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι από την πραγματικότητα.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα τρανς λιπαρών όπως τα έτοιμα κατεψυγμένα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε τηγανητό λάδι, τα τσιπς, τα γλυκά, το ποπκόρν και τη μαργαρίνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.