ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣΗ ανακοίνωση της απαγόρευσης εισαγωγών ελληνικών φρούτων στη Ρωσία, ως αντίποινο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τις τραγικές συνέπειες στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προχειρότητα και την απουσία διαπραγματευτικής ικανότητας της Κυβέρνησης.

Την ώρα που κράτος – μέλος της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, εξασφαλίζει προ εμπάργκου συμφωνία αγοραπωλησίας με τη Ρωσία δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων, η οποία δεν ακυρώνεται, η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τις εξελίξεις και συντάσσεται εν λευκώ με την πρόθεση της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε λαμβάνει υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του εμπάργκου για τους φρουτοπαραγωγούς και τους γουνοποιούς με δεδομένα:

α) την απορρόφηση σε ποσοστό 60% των ελληνικών εξαγωγών φρούτων από τη Ρωσία,

β) τη μείωση κατά 70% της ζήτησης φρούτων σε σχέση με την περυσινή χρονιά από την Ουκρανία,

γ)την πολύ καλή παραγωγικά εφετινή χρονιά για το ροδάκινο σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που δημιουργεί συνθήκες υπερπροσφοράς και κατά συνέπεια χαμηλής τιμής για τον παραγωγό,

δ) τον περιορισμό της διεθνούς ζήτησης που κυριολεκτικά “βυθίζει” τις τιμές για τους παραγωγούς.

Κι ενώ οι φρουτοπαραγωγοί και οι γουνοποιοί υφίστανται τις συνέπειες των αντιμέτρων της Ρωσίας, έρχονται και αντιμέτωποι με την ανάλγητη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης που απαιτεί από τις εν λόγω επαγγελματικές ομάδες την καταβολή των υπέρογκων φόρων στο ακέραιο.

Επειδή η ευθύνη για την εμπλοκή των εξαγωγών προς τη Ρωσία των παραγόμενων φρούτων βαραίνει την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση τους Έλληνες παραγωγούς.

Επειδή με την παρούσα συγκυρία και χωρίς τη στήριξη και αποζημίωση των παραγωγών, το εισόδημα αυτών δέχεται το “τελειωτικό χτύπημα”, οι δε επιχειρήσεις τους απειλούνται με κατάρρευση.

Επειδή ενδεχόμενη αποζημίωση των παραγωγών οφείλει να λαμβάνει υπόψη την πραγματική τιμή του προϊόντος και όχι την πρόσκαιρα μειωμένη που η παρούσα συγκυρία υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης έχει καθορίσει,

Είναι επιτακτική αναγκαιότητα και τεράστια η αντίστοιχη κυβερνητική ευθύνη να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχες εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις στις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες απειλούνται με κατάρρευση, λόγω της πολιτικής εμπάργκο που αποφασίστηκε από ΕΕ και ΗΠΑ, με άκριτη απόλυτη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.

         


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.