ΕΡΝΤΟΓΑΝΝίκη και εκλογή από τον πρώτο γύρο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για μια καλύτερη δημοκρατία και για να καταστήσουμε κυρίαρχο το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που τον καθιστούν νέο πρόεδρο της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο, και απόλυτο κυρίαρχο στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Ερντογάν εξασφαλίζει το 52,3% των ψήφων με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, όπως μετέδωσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου συγκεντρώνει το 38,6% των ψήφων ενώ ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο υποψήφιος των Κούρδων, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει το 9,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Με το αποτέλεσμα αυτό ο Ερντογάν αποκτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και περιθώρια ελιγμών. Ως προς την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, τα εσωκομματικά προβλήματα θα είναι δεδομένα. Κι αυτό επειδή το 38,6% του Ιχσάνογλου είναι μεν σχεδόν ίσο με το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά μικρότερο από το 43,23% που ήταν το ίδιο άθροισμα στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου 2014.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν αυξάνει κατά πολύ τόσο το ποσοστό όσο και των αριθμό των ψήφων που έλαβε.

Τέλος ως προς τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, ο στόχος που είχε τεθεί πριν από τις εκλογές ήταν το 10%.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.