Προσπάθειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του Ρώσικου εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές

FROUTAΤην ίδια ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή ενημέρωνε ότι για τον Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών παρουσίασε αύξηση κατά 11,3%, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα απαγορεύσει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία αγγίζει το επίπεδο των 406 εκατομμύρια ευρώ, με Ρωσία και Ουκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα τα 24,5 εκατ. ευρώ, οι νωπές φράουλες τα 23,5 εκατ. ευρώ,  και τα βερίκοκα και τα κεράσια τα 12 εκατ. ευρώ.

Διαβεβαιώσεις για την προστασία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λόγω του αναβρασμού που προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο και τους εξαγωγικούς φορείς.

«Έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη διαδικασία που ακολουθείται.

Τέλος, στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) Παναγιώτη Μίχαλο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, για τη μετρίαση των επιπτώσεων του ρωσικού «μπλόκου» στην ελληνική οικονομία και προς εξεύρεση τρόπων στήριξης των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.