Αποσύνδεση της αξιολόγησης από τις απολύσεις και διατήρηση της ποσόστωσης. Ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις χτες στο πολυνομοσχέδιο. Επιμένει να αντιδρά η ΑΔΕΔΥ.

ΔΗΜΟΣΙΟ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 3Αποσύνδεση της αξιολόγησης από τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, διατήρηση της ποσόστωσης στη βαθμολογία αλλά και επιτάχυνση της διαδικασίας, αφού οι υπάλληλοι που αρνούνται να αυτοαξιολογηθούν θα βαθμολογούνται τελικά  από τους προϊσταμένους τους, προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στην βουλή.

Διατηρούνται τα ανώτατα ποσοστά βαθμολόγησης σύμφωνα με τα οποία με 9 -10 βαθμολογείται έως και το 25% των υπαλλήλων, με 7 – 8 έως και το 60% και με 1- 6 το 15%. Ο επιμερισμός των ποσοστών θα γίνεται σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης, ενώ το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης θα εφαρμοστεί μόνο για φέτος, καθώς από το 2015 θα εφαρμοστεί ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης. 

Αξιολόγηση και ερήμην του υπαλλήλου

Προβλέπεται επίσης η επιτάχυνση της διαδικασίας ακόμα και στην περίπτωση που ο δημόσιος υπάλληλος αρνηθεί να αυτοαξιολογηθεί. Εάν, δηλαδή, η αυτοαξιολόγηση δεν υποβληθεί εντός του νέου χρονοδιαγράμματος, η εισήγηση και η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν αναστέλλεται και πραγματοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού, ερήμην του ενδιαφερόμενου.

Επίσπευση της διαδικασίας αφού οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από τους προϊσταμένους τους ακόμα και εάν αρνηθούν να αυτοαξιολογηθούν

Οπως επανέλαβε και ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, η αρνητική βαθμολογία όσων ενταχθούν στο 15% δεν θα επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους αφού στην τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι η αξιολόγηση αποσυνδέεται από απολύσεις, διαθεσιμότητα και μειώσεις μισθών και το μέλλον της σταδιοδρομίας των υπαλλήλων. Με νομοτεχνική βελτίωση που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που η αξιολόγηση του 2014 με το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης του έτους 2013 τότε η δυσμενέστερη αξιολόγηση αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου.

Επανεκπαίδευση για όσους βαθμολογηθούν αρνητικά

Για τους υπαλλήλους που θα αξιολογούνται με βαθμό από 1-6 προβλέπονται μέτρα βελτίωσης, όπως η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, η επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης, η ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας, η βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και η εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας.

Εως τα τέλη Οκτωβρίου οι εκθέσεις αξιολόγησης

Με το νόμο που ψηφίστηκε χτες προβλέπεται ότι η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα έως την 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού ποσοστών ανά γενική διεύθυνση. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ορίζεται η περίοδος της αυτοαξιολόγησης και από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη του μήνα συντάσσονται οι εισηγήσεις αξιολόγησης από τους προϊσταμένους, εφόσον απαιτούνται βάση του νόμου. Σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από την αυτοαξιολόγηση (έως τις 15 Οκτωβρίου) ή από την σύνταξη της εισήγησης (έως τις 30 Οκτωβρίου) οριστικοποιούνται  οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.