Θα απαγορευθούν οι εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ καθώς και όλων των φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιμέτρων της χώρας

rwsiaΗ Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης της Ρωσίας θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά την εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προετοιμαστεί ένας κατάλογος με τα προϊόντα που θα απαγορευθεί να εισάγονται ή θα επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές τους, είπε ο εκπρόσωπος της δημόσιας αυτής ρωσικής αρχής Αλεξέι Αλεξέενκο.

Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει ποια άλλα προϊόντα μπορεί να ενταχθούν στον κατάλογο. Είπε πάντως πως οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές που θα πλήξουν αγροδιατροφικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι «αρκετά σημαντικές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται την ίδια υπηρεσία, πρόκειται να απαγορευθεί η εισαγωγή όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (. . .) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα αγαθά η εισαγωγή των οποίων θα απαγορευθεί και τα οποία παράγονται στις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ιδίως επέβαλαν μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία που δεν έχουν προηγούμενο στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επισημαίνει πως η διάρκεια της απαγόρευσης των εισαγωγών ενδέχεται να τροποποιηθεί «εάν είναι αναγκαίο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της σε περίπτωση που η Δύση μεταβάλει τη στάση της.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνησή του να «λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η ισορροπία [σ.σ. προσφοράς και ζήτησης] στις αγορές και να εμποδιστεί η άνοδος των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων» στη χώρα.

Η Ρωσία είναι μια χώρα-εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών της σε αυτόν τον τομέα ανήλθε σε 16,9 δισεκ. δολάρια από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2014, ενώ οι εξαγωγές της υπολογίστηκε ότι έχουν αξία 7,1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Πάντως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνον εκείνες τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της.

Να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνει τον πρωθυπουργό και τον Ευ. Βενιζέλο για την στάση τους    

Να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ με τη συμμετοχή των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου «σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος».

Αναφερόμενος στην απόφαση του προέδρου Πούτιν να διακόψει η Ρωσία για 12 μήνες εισαγωγές, αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τυποποιημένων προϊόντων από χώρες μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπακούσει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αποδεικνύεται καταστροφική για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο.

Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του, δια των βουλευτών του και των στελεχών του, επέκρινε δριμύτατα την αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.