Η καθημερινότητα σάς ζορίζει. Νιώθετε σωματική και ψυχολογική κούραση, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνετε συχνά και να έχετε μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Πατήστε pause. Το καλοκαίρι είναι εδώ και σας δίνει την ευκαιρία να ανανεωθείτε.

ANANEOSHΑνανεώστε το μυαλό σας
Ξεκαθαρίστε την ακαταστασία του µυαλού σας και εστιάστε στα σηµαντικά

Η µαγεία της άρνησης
Θέλετε τόσο πολύ να το πείτε, αλλά κάτι σας κρατάει πίσω. Ο λόγος για το «όχι», μια τόσο μικρή λέξη με τόσο μεγάλο βάρος, την οποία δυσκολεύστε να ξεστομίσετε στον διευθυντή σας που σας επιβαρύνει συνεχώς με έξτρα δουλειά, στους γονείς σας που γκρινιάζουν ότι ο χρόνος που περνάτε μαζί τους δεν είναι ποτέ αρκετός, στο παιδί σας που θέλει να ικανοποιήσει ακόμα μια πολυέξοδη επιθυμία του. Αντί να επιβαρύνετε την καθημερινότητά σας με πιεσμένα «ναι» και να θυμώνετε τελικά με τον εαυτό σας που δεν μπορεί να θέσει όρια στις απαιτήσεις των άλλων, πάρτε την απόφαση να εκφράσετε επιτέλους τις πραγματικές σας επιθυμίες. Ιδού οι τρόποι να το πετύχετε:

Πάρτε τον χρόνο σας
Δεν χρειάζεται να δώσετε μια άμεση απάντηση στα «θέλω» των άλλων. Ζητήστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε την απάντησή σας και να σταθμίσετε τα θετικά και τα αρνητικά, έτσι ώστε να απαντήσετε ευγενικά, αλλά ταυτόχρονα αφοπλιστικά, χωρίς να είστε επιθετικοί.

Εκπαιδευτείτε
Εκμεταλλευτείτε τις συγκυρίες για να μάθετε να λέτε «όχι» και να δείτε αν οι φόβοι σας θα επιβεβαιωθούν. Ας πάρουμε το εξής παράδειγμα: Ο προϊστάμενός σας σάς ζητάει να ολοκληρώσετε μια δουλειά μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά εσείς έχετε ήδη κανονίσει ένα ταξίδι. Αντί να ακυρώσετε τα σχέδιά σας, φοβούμενοι μια πιθανή απόλυση, πρέπει να σκεφτείτε ότι εφόσον είστε συνεπείς και καλοί στη δουλειά σας, δεν υπάρχει λόγος να σας απολύσει. Έτσι, θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε σιγά-σιγά ότι ένα σας «όχι» δεν ισοδυναμεί με τη συντέλεια του κόσμου.

Στηρίξτε τα «όχι» σας
Όταν παίρνετε μια απόφαση, πρέπει να τη στηρίζετε και να μένετε σταθεροί σε αυτήν, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως κατανοητή και επομένως σεβαστή από τους γύρω σας.

Οραματιστείτε μια άλλη εναλλακτική
Γιατί να αλλάξετε το πρόγραμμά σας για τους άλλους; Ας υποθέσουμε ότι κάποιοι φίλοι σάς καλούν να βγείτε για φαγητό, αλλά εσείς έχετε κανονίσει να κάτσετε στο σπίτι και να χαλαρώσετε. Αντί να παρακάμψετε την ανάγκη σας για ηρεμία στην προσπάθειά σας να ευχαριστήσετε τους άλλους, προτείνετέ τους εναλλακτικά να βρεθείτε την επόμενη μέρα για καφέ.

Χαμογελάστε στον εαυτό σας
Καταφέρατε να πείτε το πρώτο σας «όχι»; Όσο μικρό και ασήμαντο και αν σας φάνηκε, πρόκειται για μια πρόοδο. Σύντομα θα είστε σε θέση να κατανοείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και να λέτε τα απαραίτητα «όχι». Γι’ αυτό, μην παραλείπετε να επιβραβεύετε κάθε φορά τον εαυτό σας.

Ισορροπήστε
Μην ξεχνάτε και το πιο σημαντικό ίσως βήμα από όλα: τη γνωριμία με τον εαυτό σας. Το να συνειδητοποιήσετε τις ανάγκες σας, να πλησιάσετε τις επιθυμίες και να μάθετε τα όριά σας. Βάζοντας όρια, προστατεύετε τον εαυτό σας, αφού αναγνωρίζετε τις επιθυμίες σας, είστε πιο αυθεντικοί και αντλείτε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον εαυτό σας και τους άλλους.

10” για λιγότερο στρες
Το στρες επιδρά και στην αναπνοή σας. Αντί να χαλαρώνετε μέσα από τη διαδικασία της αναπνοής, συνήθως κουράζεστε περισσότερο στην προσπάθειά σας να πάρετε ανάσα. Δοκιμάστε να απαπνεύσετε από το διάφραγμα και θα νιώσετε αμέσως πιο ήρεμοι. Δείτε πώς:
➜ Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα, τα πέλματα να ακουμπούν σταθερά και το ένα χέρι στο στομάχι σας.
➜ Εισπνεύστε βαθιά, προσπαθώντας να «ανεβάσετε» το χέρι προς τα πάνω, φουσκώνοντας ουσιαστικά την κοιλιά.
➜ Εκπνεύστε «κατεβάζοντας» το χέρι, ρουφώντας με άλλα λόγια το στομάχι σας.
➜ Επαναλάβετε καθημερινά 12-15 φορές, εισπνέοντας λίγο πιο βαθιά κάθε φορά.

Ανανεώστε την υγεία σας
Έξυπνοι τρόποι να παραµείνετε υγιείς για µια ζωή

Κάντε τον γιατρό του εαυτού σας
Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Τα συστηματικά τσεκάπ (όταν βέβαια δεν γίνονται σε βαθμό υπερβολής) αρκούν για να σας κρατήσουν υγιείς.

Ξεφορτωθείτε το κρυολόγηµα (από το κλιµατιστικό) σε 24 ώρες
Άρρωστοι καλοκαιριάτικα; Βοηθήστε τον οργανισμό σας με 3 κινήσεις.

Πιείτε: Υγρά
Βοηθούν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και τη μύτη. Παράλληλα, ενυδατώνουν τον οργανισμό, συμβάλλοντας έτσι στην απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός πολεμάει τους ιούς. Εκτός από νερό, πιείτε φρεσκοστυμμένους χυμούς και ροφήματα. Φάτε: Πορτοκάλια
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, ο μαϊντανός, το σέλινο και το κουνουπίδι, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσουν από τις ιώσεις και βοηθούν τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία ουσιαστικά μάχονται κατά των διαφόρων ιών.

Κάντε: Εισπνοές & γαργάρες
Oι εισπνοές ατμού πάνω από μια κατσαρόλα με καυτό νερό (ιδιαίτερα το βράδυ πριν κοιμηθείτε) συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων. Αν έχετε και πονόλαιμο, μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με ροδόνερο, αλατόνερο ή χαμομήλι, τα οποία δρουν αντισηπτικά.

Ανανεώστε τη διατροφή σας
Αναθεωρήστε τη σχέση σας µε το φαγητό µια και καλή!

Κόψτε την όρεξή σας
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες δίνουν γρήγορα το αίσθημα της πληρότητας, βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

  • Ξηροί καρποί Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, σε συνδυασμό με το χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, προκαλούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Αρκεστείτε σε μια χούφτα ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς, γιατί περιέχουν αρκετά λιπαρά.
  • Δηµητριακά ολικής άλεσης Πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους εφόσον παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιφέροντας έτσι γρήγορα κορεσμό.
  • Φρούτα & λαχανικά Είναι φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό και συντελούν στο αίσθημα του κορεσμού. Βάλτε τα λαχανικά σε κάθε κυρίως γεύμα, είτε ως σαλάτα είτε ως συνοδευτικό του πιάτου, και φάτε τα φρούτα ως σνακ πριν από το γεύμα.
  • Όσπρια Χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες, βοηθούν στον κορεσμό, ενώ νεότερα δεδομένα δείχνουν πως μπορούν να διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για 2-4 ώρες μετά το γεύμα. Απολαύστε τα ακόμη και το καλοκαίρι σε σαλάτες ως ελαφρύ κυρίως γεύμα ή βραδινό.

Κάντε συγκρίσεις
Δύο σουβλάκια με διαφορά 324 θερμίδων για απόλαυση χωρίς τύψεις.

Οι θερμίδες των μετακινήσεων
Οι μικρές εξορμήσεις -έστω και του Σαββατοκύριακου- ξεκινάνε. Διαβάστε τις καλύτερες διατροφικές επιλογές ανάλογα με το μεταφορικό μέσο που έχετε επιλέξει.

  • Στο πλοίο
    • Προτιμήστε:
      • Καφέ φραπέ μέτριο με γάλα (1 κουταλάκι ζάχαρη και 15 ml γάλα light): 30 θερμίδες
      • Κριτσίνι (το ένα): 35 θερμίδες
      • Τοστ (ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα, χωρίς βούτυρο): 211 θερμίδες
    • Προσέξτε:
      • Freddoccino (espresso, ζάχαρη, φρέσκο γάλα, θρυμματισμένος πάγος): 330 θερμίδες
      • Mochaccino (espresso, σοκολάτα, σαντιγί, θρυμματισμένος πάγος): 400 θερμίδες
      • Τυρόπιτα (100 γρ.): 316 θερμίδες
      • Τσιπς (100 γρ.): 530 θερμίδες
  • Στο αυτοκίνητο
    • Προτιμήστε:
      • Φυσικό χυμό πορτοκαλιού (330 ml χωρίς ζάχαρη): 139 θερμίδες
      • Κράκερ (το ένα): 44 θερμίδες
      • Μπανάνα (μέτρια): 105 θερμίδες
      • Κουλούρι με σουσάμι: 160 θερμίδες
    • Προσέξτε:
      • Σοκολατούχο γάλα (500 ml): 330 θερμίδες
      • Γαριδάκια (90 γρ.): 470 θερμίδες
  • Στο αεροπλάνο
    • Προτιμήστε:
      • Τσάι (χωρίς ζάχαρη): 0 θερμίδες
      • Φραντζολάκι (τύπου μαρ-γαρίτα): 160 θερμίδες
      • Τρι-γωνικό τυρί: 50 θερμίδες
      • Σαλάτα (ντομάτα, μαρούλι και 1 φακελάκι λάδι): 195 θερμίδες
    • Προσέξτε:
      • Μπίρα: 130-140 θερμίδες
      • Βούτυρο (10 γρ.): 90 θερμίδες
      • Σοκολατένια πάστα: 400-500 θερμίδες

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο, την κ. ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΜΠΑ, κλινική ψυχολόγο, MSc, ψυχοθεραπεύτρια, και την κ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, διαιτολόγο-διατροφολόγο.

vita


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.