Μέγα ζήτημα έχει προκύψει με τις τραγικές ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία, και ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

paidiatrosΕξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και των θερινών αδειών, υπάρχουν μεγάλες κλινικές στα νοσοκομεία της περιφέρειας που λειτουργούν με 2 ή 3 γιατρούς, ακόμα και με έναν, σε μία περίοδο που η ανάγκη για υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία, ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι αυξημένη.

Μετά τα επεισόδια που έγιναν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου προκειμένου να παραμείνει ο ένας και μοναδικός καρδιολόγος και την αναστάτωση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας που προκλήθηκε από την πρόσληψη και την ίδια στιγμή μετάθεση ενός χειρουργού, στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Ελλείψεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις βασικές ειδικότητες, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο με τους παιδιάτρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρη Βαρνάβα, στους νομούς Μαγνησίας και Τρικάλων, από 16 και 9 παιδιάτρους αντίστοιχα, παρέμειναν μόνον 3, στο Νομό Καρδίτσας μόνον 1.

Αυτό είχε ως δραματική συνέπεια, να μην υπάρχει εφημερεύων παιδίατρος το Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και τα θεσμικά και μη όργανα Διοίκησης κατέφυγαν σε σπασμωδικές ιλαροτραγικές ενέργειες, ψάχνοντας λύσεις ανακατανομής της μιζέριας με το Νοσοκομείο Τρικάλων, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων.

Ο κ. Δ. Βαρνάβας σημειώνει ότι “το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει επιπόλαιες «λύσεις». Απαιτείται επειγόντως ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των παιδιατρικών περιστατικών και εφημερίας για όλα τα περιστατικά στις δημόσιες δομές της χώρας, που οπωσδήποτε χρειάζεται και άμεσες προσλήψεις στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις Μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον νέο υπουργό Υγείας ότι στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα, δεν μπορεί να επικαλείται ούτε τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα, ούτε ότι «μελετά» ακόμη τα εκρηκτικά υγειονομικά ζητήματα“.

Η εικόνα της υγείας στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με στοιχεία των Ενώσεων Γιατρών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχει ως εξής:

1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχει στο Νοσοκομείο Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός

ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ : μόνον 1 ειδικός, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 1 ειδικός
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί

ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ: μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος

2. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: από έναν γιατρό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των χειρουργείων να ξεπερνούν το έτος.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: μόνον 2 γιατροί με ιδιαίτερα αυξημένη την κίνηση γυναικών και από τον όμορο νομό.

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ : Ένας. Η αναμενόμενη δημιουργία ειδικού ανοιχτού τμήματος έχει μνημονιακά απολεσθεί.

Η στοχευμένη έλλειψη τμημάτων όπως πνευμονολογικού, γαστρεντερολογικού, ογκολογικού δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης – ταλαιπωρίας των ασθενών και υπερφόρτωση στη λειτουργία των Νοσοκομείων της Λάρισας, ενώ η Ιατρική υποστελέχωση αποτελεί εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη του ακτινολογικού τμήματος

3. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ: μόνον 1 Αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει,

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: από 16 ειδικούς στον Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου,

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ: από 6 ειδικούς έμεινε 1, ΩΡΛ: από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγουν οι 2 επικουρικοί.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ : από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγει 1 επικουρικός.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ : από 4 ειδικούς έμειναν 2.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 επικουρικοί, φεύγει ο 1

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί

4. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν: Αιματολόγος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος, Νευροχειρουργός Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : Παιδιατρική, Ουρολογική, Μαιευτική-γυναικολογική, Ωρλ, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό.

5. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : Παιδιατρική, Αναισθησιολογικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικο, Αγειοχειρουργικό, Νευροχειρουργικό, Δερματολογικό, Ψυχιατρικό, Μικροβιολογικο-Βιοπαθολογίας, Γαστρεντερολογικό ( σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις και στα αντίστοιχα Τμήματα των άλλων Νοσοκομείων της Θεσσαλίας ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.