Οι φόροι που χρωστάει η οικογένεια φτάνουν τα 500.000 ευρώ

βιλα ΠαπανδρέουΗ ιστορική οικία της οικογένειας Παπανδρέου κινδυνεύει να βγει στο σφυρί λόγω του χρέους στην Εφορία, αφού όπως προκύπτει οφείλονται φόροι 500.000 ευρώ, από τα οποία τα 300.000 είναι ληξιπρόθεσμα. Ως οφειλέτης εμφανίζεται η Σοφία Παπανδρέου, η οποία ζει, αλλά φαίνεται να είναι ασυνεπής στην πληρωμή των φόρων της.

Σύμφωνα με με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος τη διετία 2012-2013 έχουν βεβαιωθεί στην κυρία Παπανδρέου φόροι ύψους συνολικά 700.000 ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως στα ακίνητα. Ερώτημα παραμένει αν τα ποσά αυτά προέκυψαν από αναδρομική βεβαίωση φόρων ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης ακινήτων που δεν πληρώνονταν στο παρελθόν. Από αυτά, πάντως, πληρώθηκαν ή μπήκαν σε ρύθμιση περί τα 200.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα εκκρεμούν προς πληρωμή χωρίς να έχουν ακόμα καταστεί, επίσης, ληξιπρόθεσμα.

Για τα χρέη αυτά η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων οπότε και σε αυτήν την περίπτωση η Εφορία θα πρέπει να προβεί στα προβλεπόμενα από τον νόμο, τα οποία ισχύουν για τους απλούς πολίτες. Υπενθυμίζεται πως αν οι Ελληνες πολίτες καθυστερούν να πληρώσουν για πάνω από 4 μήνες τους φόρους τους και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300.000 ευρώ αντιμετωπίζουν και ποινικές διώξεις. Από 1.1.2014, μάλιστα, η εντολή προς όλες της ΔΟΥ είναι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.000 ευρώ και πάνω να ελέγχονται ως ύποπτοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και να ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Η βίλα «Γάληνη» και η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή

Στο 5,5 στρεμμάτων οικόπεδο στο Καστρί, ιδιοκτησίας της αδελφής του Γιώργου Παπανδρέου, Σοφίας, βρίσκεται και η βίλα «Γαλήνη», κληρονομιά από τον παππού της Γεώργιο Παπανδρέου, η οποία από το 1999 είχε χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο. Ως τέτοιο δικαιούνταν έκπτωση 50% στους φόρους ακινήτων, ωστόσο το 2007, όμως, η Σοφία Παπανδρέου άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησε αποχαρακτηρισμό του ακινήτου με προφανή σκοπό να προβεί στην εμπορική εκμετάλλευσή του, γεγονός που ανέτρεψε άμεσα και τη φορολογική αντιμετώπισή του. Η ίδια μέθοδος που είχε ακολουθήσει και η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, προκειμένου να ανεγείρει συγκρότημα μεζονετών.

Εντός του οικοπέδου δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο κτίρια, το καθένα από τα οποία διαθέτει τέσσερις κατοικίες, από 140 έως 300 τ.μ., ενώ κάποιες από αυτές, εκτός από πισίνες, διαθέτουν ακόμα και τζακούζι στις βεράντες τους. Σε ένα από αυτά στεγάζεται και η πριγκιπική οικογένεια. Και το σπίτι του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστρί έχει χτιστεί σε οικόπεδο 640 τ.μ. το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός αγόρασε από την αδερφή του. Μάλιστα το 2007 ο κ.Παπανδρέου είχε αντιδράσει στα σχέδια της αδερφής, ώστε να μην επιτραπεί ο αποχαρακτηρισμός.

Σοφία Παπανδρέου: Ενα μέρος των οφειλών έχει ρυθμιστεί πληρώνω τις δόσεις

Διευκρινίσεις «για την αποκατάσταση της αλήθειας» δίνει, με δήλωσή της, η Σοφία Παπανδρέου, σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που αφορά σε οφειλές της στην εφορία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κ. Παπανδρέου οφείλει στην εφορία 500.000 ευρώ από φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, από τα οποία τα 300.000 είναι ληξιπρόθεσμα και η ίδια «δείχνει ασυνεπής στην πληρωμή των φόρων της» και «η εφορία βγάζει το Καστρί στο σφυρί».

Στη δήλωσή της η κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι, όντως «υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο», αλλά, προσθέτει, «ένα μέρος αυτών έχει ρυθμιστεί από πέρσι και οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά». Υπάρχει και ένα άλλο μέρος το οποίο «προέκυψε παράλληλα αλλά και στη συνέχεια οδεύει προς ρύθμιση, προκειμένου να πληρωθεί».

Η κ. Παπανδρέου, τονίζει επίσης, εδώ και πολύ καιρό, από το εξωτερικό που μένει έχει κάνει ενέργειες για την πώληση ακινήτου, οι οποίες, με την έλευσή της στην Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και, έτσι, θα γίνει εφικτή η πλήρης εξόφληση όλων των φορολογικών της υποχρεώσεων.

Αναφέρει επίσης ότι παρά τα όποια προβλήματα συνάντησε στην προσπάθειά της να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, δεν υπήρξε καμία πρόθεση αποφυγής έναντι αυτών και δεν ζητήθηκε καμία χαριστική ρύθμιση. Αντίθετα, τονίζει, δόθηκε αγώνας δρόμου για την απόλυτη τακτοποίηση των οφειλών. «Οτιδήποτε άλλο», προσθέτει η κ. Παπανδρέου, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.