Οι αρνητικές επιπτώσεις του άγχους και τους στρες στην υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας καρδιακής νόσου, έχουν καταγραφεί από πολλές έρευνες στο παρελθόν.

AGXOSΤώρα, μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Pittsburg έρχεται να προσθέσει ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου από τα αυξημένα επίπεδα άγχους στον οργανισμό.

Αυτός ο παράγοντας είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σταματήσει, κάτι που μειώνει την παροχή του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν, και ανάλογα σε ποια πλευρά του εγκεφάλου συμβαίνει το επεισόδιο, οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν παράλυση, προβλήματα όρασης ή/και ομιλίας, απώλεια μνήμης και αλλαγές συμπεριφοράς.

Προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσον αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με αυξημένα επίπεδα άγχους, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 6.000 ανθρώπων ηλικίας από 25 έως 74 ετών, οι οποίοι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια τα οποία ήταν καταρτισμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να προσδιοριστούν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στον κάθε έναν. Η μεγάλης κλίμακας έρευνα συνεχίστηκε για χρονικό διάστημα 22 ετών. Σε αυτή την περίοδο οι ερευνητές κατέγραψαν τις περιπτώσεις εκείνων των συμμετεχόντων που υπέστησαν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο και πήραν τα αντίστοιχα αρχεία από τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύθηκαν.

Μετά από ενδελεχή ανάλυση όλων αυτών των στοιχείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους, ήταν κατά 33% πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που ήταν λιγότερο αγχώδεις στην ζωή τους.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα άγχους είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να μην είναι δραστήριοι και να μην ασκούνται, κάτι που υποστηρίζουν ότι εξηγεί την άμεση σύνδεση άγχους και κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει άμεση σύνδεση μεταξύ άγχους και αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού, ακόμα και όταν ληφθεί υπόψιν και ο παράγοντας της κατάθλιψης στο άτομο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Stroke.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.