Την εποχή του ΕΛΑ και της 17 Νοέμβρη οι Αρχές προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία από σκίτσα και περιγραφές μαρτύρων. Τώρα η νέα τεχνολογία τους δίνει λύσεις

TROMOKRATIAΗ Αστυνομία έχει επικεντρωθεί τώρα στο να εντοπίσει τη γιάφκα του Νίκου Μαζιώτη, από τη στιγμή που η οικία που διέμενε στο Μαρούσι αποδείχθηκε πως δεν ήταν το κρησφύγετο με τα όπλα του τρομοκράτη.

Οι αστυνομικοί αξιοποιούν κάθε πληροφορία αλλά και κάθε βοήθημα που τους προσφέρεται από τις νέες τεχνολογίες. Εμφανίζονται μάλιστα βέβαιοι ότι κάπου στην περιοχή των Κάτω Πατησίων υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ – γκαράζ στο οποίο έχουν αποθηκευτεί εκρηκτικά, όπλα αλλά και μοτοσικλέτες. Έχουν στη διάθεσή τους τα βίντεο από τις κάμερες κυκλοφορίας που υπάρχουν στην περιοχή και προσπαθούν να φέρουν εις πέρας μία δύσκολη δουλειά. Από τα πλάνα από τις κάμερες προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις Μαζιώτη, ώστε να καταλήξουν σε έναν πιο συγκεκριμένο “χώρο”.

Ο δεύτερος στόχος είναι φυσικά η Πόλα Ρούπα για την οποία, αν και είναι γνωστό πως έχει κοντά μαλλιά ξανθά και έχει αδυνατίσει, δεν αποκλείεται να έχει προβεί σε νέα αλλαγή.

Για την παρακολούθηση των βίντεο χρησιμοποιούνται ειδικά λογισμικά τα οποία σαρώνουν κάθε λεπτομέρεια, ενώ παρακολουθούνται και οι επικοινωνίες συγκεκριμένων προσώπων, τόσο τηλεφωνικές όσο και μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η Αντιτρομοκρατική και η επιχείρηση της έγιναν εικόνα και την παρακολούθησε η ελληνική κοινωνία. Όπως η ίδια κοινωνία είδε και την αντίδραση του Ν. Μαζιώτη. Με κλικ σε κουμπιά υπολογιστών οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί έχουν όχι ένα απλό βίντεο αλλά καρέ τον τρόπο κίνησης των δραστών, πως αντέδρασαν, τι φορούσαν, τα οχήματα που χρησιμοποίησαν, εν ολίγοις μία πλήρη και αναλυτική εικόνα.

Πρόκειται, ανάμεσα σε άλλα, και για έναν νέο κρίκο σε μία αλυσίδα που ξεκινά από τα σκίτσα και τους αυτόπτες μάρτυρες της εποχής της 17Ν, συνεχίζει με τα βίντεο του “Επαναστατικού Αγώνα” και καταλήγει στον Νοέμβριο του 2013, όταν για πρώτη φορά, το πανελλήνιο είδε τρομοκράτες να εκτελούν δύο ανθρώπους και να τραυματίζουν έναν τρίτο, στο Ν. Ηράκλειο, τότε που σκοτώθηκαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής και τραυματίστηκε ακόμα ένας.

Την περασμένη Τετάρτη ήταν η σειρά της καταδίωξης ενός τρομοκράτη να γίνει γνωστή μέσω των βίντεο και εικόνων που κυκλοφόρησαν.

Οι μαρτυρίες για τους δράστες των επιθέσεων της 17Ν

Η εφημερίδα “Έθνος” δημοσιεύει σήμερα Σάββατο μαρτυρίες από τα 27 χρόνια δράσης της “17 Νοέμβρη”, όταν δηλαδή οι σκιτσογράφοι της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδίασαν τουλάχιστον 20 σκίτσα που υποτίθεται ότι απεικόνιζαν τους δράστες των χτυπημάτων της οργάνωσης. Τα σκίτσα είχαν βασιστεί σε περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων που είχαν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες, ή έτσι νόμισαν.

Όταν, το καλοκαίρι του 2002, η οργάνωση εξαρθρώθηκε αλλά και δύο χρόνια αργότερα στη δίκη, διαπιστώθηκε πως δεν είχαν και μεγάλη σχέση τα σκίτσα με την πραγματικότητα.

 

Δολοφονία Βρανόπουλου

Στις 24 Απριλίου 1994 δολοφονείται ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος. Οι αυτόπτες μάρτυρες κατάθεταν στην αστυνομία ότι οι δράστες ήταν δύο. Το δολοφόνο τον είχαν περιγράψει μελαχρινό, με σταθερό βάδισμα, πρόσωπο ωοειδές, σταρένιο, με μουστάκι και χαρακτηριστική χωρίστρα. Επίσης, είχαν δει τον συνεργό του. Στη μνήμη του μάρτυρα που μετετράπη σε σκίτσο εκείνος ήταν ψηλός, άνω του 1,80, φορούσε χοντρά γυαλιά μυωπίας και είχε μουστάκι.

Ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας καταδικάστηκαν οι Δ. Κουφοντίνας και Σ. Ξηρός, για τις μορφές των οποίων τα σκίτσα απεδείχθησαν ελάχιστα διαφωτιστικά.

Δολοφονία Γουίλιαμ Νορντίν

Την Τρίτη 28 Ιουνίου 1988, δολοφονείται ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος, πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν. Ο δράστης περιγράφηκε και αναλόγως σκιτσογραφήθηκε ως περίπου 25 ετών, με ύψος περί τα 1,80, λεπτός και ίσια μαλλιά ριγμένα λοξά προς το μέτωπο. Το πρόσωπό του ήταν ροδοκόκκινο χωρίς ρυτίδες και είχε αργό και σταθερό βάδισμα. Απολύτως καμία σχέση με Τζωρτζάτο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό.

Δολοφονία Αγγελόπουλου

Τον Απρίλιο του 1986, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Αγγελόπουλος πυροβολείται εν ψυχρώ. Η αστυνομία επικηρύσσει το δράση με 50 εκατ. δρχ. και δίνει στη δημοσιότητα το σκίτσο του. Οι μάρτυρες τον είχαν περιγράψει ως νεαρό, με τριγωνικό περιποιημένο μουστάκι, έντονο βλέμμα και μετρίου αναστήματος. Φορούσε μπουφάν και παντελόνι ανοιχτού χρώματος. Για την ιστορία, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Κουφοντίνα, Χρ. Ξηρό, Τζωρτζάτο και Τσελέντη.

Απόπειρα δολοφονίας Βαρδινογιάννη

Στις 20 Νοεμβρίου 1990 εκτοξεύονται τρεις ρουκέτες εναντίον του αυτοκινήτου που επιβαίνει ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης. Πολίτε ςοι οποίοι βρίσκονται στο σημείο στην Ν. Ερυθραία προλαβαίνουν να δουν έναν ύποπτο. Στους σκιτσογράφους λένε ότι είχε παχιά έντονα φρύδια και πλατιά μύτη. Το δικαστήριο βρήκε ενόχους για την απόπειρα τους Κουφοντίνα, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Βασ. Τζωρτζάτο.

 

 

Επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία της ΕΟΚ

Λίγο πριν από τις 10.00 το βράδυ της Κυριακής 16ης Δεκεμβρίου του 1990, δύο ρουκέτες πλήττουν τα γραφεία της (τότε) ΕΟΚ στη Βασ. Σοφίας. Μάρτυρες κατέθεσαν ότι διέκριναν δύο γυναίκες, τη μία ξανθιά με πιασμένα μαλλιά και τη δεύτερη με καστανά κοντά μαλλιά και χτένισμα κομμωτηρίου. Δεν είχαν ρυτίδες και ήταν “συνηθισμένες”.

Εδώ υπάρχει ένα μυστήριο. Η δικαστική έρευνα δεν απέδωσε φυσική αυτουργία ή άλλη ενοχή σε γυναίκες της οργάνωσης. Για την επίθεση καταδικάσθηκαν οι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

Έθνος της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.