Ένα μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα είναι αρκετό για να βλάψει την υγεία, λένε τώρα οι επιστήμονες…

Το ρεκόρ πάντως του ακριβότερου κρασιού στον κόσμο κατέχει ένα Cheval Blanc 1947, ένα κόκκινο κρασί που πουλήθηκε από τον οίκο Christie's για 304.375 δολάρια στη Γενεύη τον περασμένο ΝοέμβριοΗ λαϊκή σοφία θέλει τα κανα-δυο ποτηράκια κρασί την ημέρα να βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όμως, ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, ακόμη και σε όσου πίνουν ελάχιστα. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετικές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν στρεβλωθεί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερο είναι περισσότερο πιθανό να έχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά, με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ πάνω από 250.000 ανθρώπων, από 56 ξεχωριστές μελέτες, εξετάστηκαν από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, του University College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερο έχουν ένα 10 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ ακόμα και για όσους πίνουν μόλις 12 μονάδες την εβδομάδα – λιγότερο από ένα ποτήρι μπίρα ή ένα μεγάλο ποτήρι κρασί την ημέρα – μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία.

Προηγούμενη έρευνα θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερο είναι πιο υγιείς επειδή ασκούνται και να τρώνε καλύτερα. Οι άνθρωποι που φέρουν την γενετική παραλλαγή ADH1B που σχετίζεται με το να μην πίνουν ή να πίνουν λιγότερο, είχαν ένα «πιο ευνοϊκό καρδιαγγειακό προφίλ» από τους υπόλοιπους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση να πίνουν λιγότερο είχαν μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, είχαν πιο υγιή αρτηριακή πίεση και χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος. Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Juan Casas, καθηγητής επιδημιολογίας στη London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε: «Φαίνεται ότι ακόμη και αν είστε ένας ήπιος πότης, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την καρδιά σας».

Η δρ Shannon Amoils, ανώτερη ερευνήτρια στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη μαζί με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, παραδέχθηκε ότι οι μελέτες για την κατανάλωση αλκοόλ ήταν «γεμάτες με δυσκολίες» επειδή βασίζονται στο πόσο ειλικρινείς είναι οι άνθρωποι σχετικά με το πόσο πίνουν.

independent

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.