ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΔιατεθειμένοι να αλλάξουν απασχόληση είναι οι περισσότεροι Ελληνες που ακόμη ψάχνουν την «τέλεια» δουλειά. Χαρακτηριστικό είναι πώς μόνο το 36% χαρακτηρίζει έτσι τη θέση που κατέχει, με την πλειονότητα να παραδέχεται ότι παραμένει στη θέση του μόνο για να εξασφαλίζει τα προς το ζην ενώ- στα καλά νέα- μειώνεται ο φόβος για την απόλυση.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα Workimonitor της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad, η οποία αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. σε αυτό το διάστημα, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μειώνεται ελαφρά ο φόβος απώλειας εργασίας που νιώθουν οι Ελληνες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η εμπιστοσύνη για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας.

Στην έρευνα, η Randstad κατέγραψε τον τριμηνιαίο δείκτη κινητικότητας, την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων από την εργασία τους και διερεύνησε ποιοι είναι οι βασικότεροι λόγοι αλλαγής εργασίας, αλλά και την άποψή τους για την προσωρινή απασχόληση.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, στην Ελλάδα καταγράφεται περαιτέρω μείωση, της τάξεως του 1%, του φόβου απώλειας της θέσης εργασίας, ενώ, παράλληλα, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αυξήθηκε κατά 2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2014.

Γιατί θα άλλαζαν δουλειά οι Ελληνες

Στην Ελλάδα, το 82% των ερωτηθέντων θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να αλλάξει θέση εργασίας, εάν είχε προσφορά για περισσότερα χρήματα και το 76% δήλωσε, ότι θα άλλαζε θέση εργασίας, προκειμένου να βελτιώσει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας του.

Το 59% θα άλλαζε θέση εργασίας, εάν μπορούσε να βρει μία δουλειά που να ταιριάζει καλύτερα με το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, παρά το γεγονός, ότι το 62% δήλωσε πως η τρέχουσα εργασία του είναι σχετική με την εκπαίδευσή του.

Η «τέλεια» δουλειά

Από τους ερωτηθέντες, μόνο το 36% δήλωσε ότι έχει την τέλεια δουλειά, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αυτό είναι 56%. Λίγο πάνω από το μισό των ερωτηθέντων (54%) δήλωσε, επίσης πως βλέπει την τρέχουσα εργασία του ως έναν τρόπο να κερδίζει τα προς το ζην και τίποτα περισσότερο. Επίσης, το 74% είναι πεπεισμένο ότι θα εργάζεται σε μία παρόμοια θέση σε τρία χρόνια από τώρα.

Επίσης, η προσδοκία για απασχόληση, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε μία διαφορετική θέση απ’ αυτήν που έχουν σήμερα αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας στο 47%. Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας αυξήθηκε, επίσης, στη Σλοβακία (+1%), τη Νέα Ζηλανδία (+8%), το Λουξεμβούργο (+8%) και την Ινδία (+5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός, ότι στη Γερμανία, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας, αλλά και μίας διαφορετικής θέσης, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μειώθηκε κατά 8% και στις δύο περιπτώσεις.

Αυξημένος ο δείκτης κινητικότητας

Ο δείκτης κινητικότητας παρακολουθεί την πιθανότητα οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν σε άλλη θέση εργασίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο Δείκτης Κινητικότητας για την Ελλάδα έχει και αυτός ελαφρώς αυξηθεί, από 100 το 1ο τρίμηνο, σε 101 το 2ο τρίμηνο του 2014.

Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει, ότι ο αριθμός των εργαζομένων που αναμένουν να βρουν άλλη θέση εργασίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες αυξάνεται. Ανοδικά κατά μία μονάδα κινήθηκε το 2ο τρίμηνο του 2014 και ο παγκόσμιος δείκτης κινητικότητας.

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι μόνο το 10% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει πως ασχολείται ενεργά με την αναζήτηση νέας θέσης εργασίας αυτό το τρίμηνο, μία μείωση της τάξης του 4,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυξάνεται η εργασιακή ικανοποίηση

Από την έρευνα προκύπτει ότι η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας συνολικά στο 59%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο. Δείκτης που σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργαζόμενοι στο Μεξικό (80%), τη Νορβηγία (79%) και την Ινδία (77%), συνεχίζουν να είναι οι πιο ικανοποιημένοι με τον εργοδότη τους. Μείωση 7% και σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται στη Γερμανία, φτάνοντας το 67%. Οι εργαζόμενοι με τη χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία τους είναι στην Ιαπωνία (40%) και το Χονγκ Κονγκ (46%).

Ακόμη, οι Ελληνες θεωρούν ότι η πρώτη δουλειά δεν καθορίζει το υπόλοιπο της καριέρας (67%), το 48% δηλώνει ότι είναι σε θέση να αλλάξει καριέρα, ανά πάσα στιγμή, ενώ το 13% θεωρεί ότι θα βρεθεί χωρίς δουλειά, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και το 75% πιστεύει ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογία θα επηρεάσουν τη θέση του κατά τα προσεχή έτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.