Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά κατανοώντας τα συναισθήματά σας
FAGHTO PARHGORIASΠροσπαθείτε εδώ και καιρό να απαλλαγείτε από μερικά «κιλάκια» που σας ταλαιπωρούν, όμως ό,τι κι αν κάνετε η ζυγαριά παραμένει αμετακίνητη!

Έχετε σκεφτεί ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο δείκτης της ζυγαριάς έχει παραμείνει «κολλημένος» στο ίδιο σημείο δεν σχετίζεται με το φαγητό, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με… τα συναισθήματά σας;

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Κι ενώ μπορεί τα νέα αρχικά να σας φαίνονται ευχάριστα, κατά βάθος σημαίνουν ότι η διαδικασία της απώλειας βάρους μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Αν όμως μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να «δουλεύετε» τα συναισθήματά σας –και τα καλά και τα άσχημα- τότε ίσως μπορέσετε να πετύχετε το στόχο σας.

Ένα συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία έχει να κάνει με το εργασιακό στρες.

Σύμφωνα με μια έρευνα επιστημόνωνα από τη Φινλανδία, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που ήταν «σκασμένες από τη δουλειά τους» είχαν περισσότερες πιθανότητες να το ρίξουν στο φαγητό της «παρηγοριάς», προσπαθώντας να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του στρες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένας τρόπος για να αλλάξει κανείς τις διατροφικές του συνήθειες είναι να αξιολογήσει τα επίπεδα στρες που του προκαλεί η εργασία του.

«Το άγχος και ο θυμός, καθώς επίσης και θετικά συναισθήματα όπως η υπερβολική χαρά μπορεί να μας κάνουν επίσης να το ρίξουμε στο φαγητό» υποστηρίζει η ψυχολόγος Susan Albers, όπως αναφέρει το Mother Nature Network σε δημοσίευμά του.

Η τάση για συναισθηματική κατανάλωση μπορεί να συμβεί σε βιολογικό επίπεδο, όπως όταν το σώμα μας βιώνει στρες: τα επίπεδα κορτιζόλης ανεβαίνουν και στη συνέχεια νιώθουμε την ανάγκη για κάτι αλμυρό, γλυκό ή λιπαρό και παχυντικό.

Με άλλα λόγια, η κατανόηση των συναισθημάτων μας μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και κατά συνέπεια αυτό να συμβάλλει στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.

Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους για να νικήσετε τη «συναισθηματική υπερφαγία»:

1. Ρίξτε το στο… Pinterest

Σύμφωνα με την Albers, οι φωτογραφίες μπορούν να μας κάνουν να ξεχαστούμε. «Μπορείτε να ανακαλύψετε πολλούς λόγους που θα σας εμπνεύσουν και θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα… και προτού το συνειδητοποιήσετε η λαχτάρα σας για κάτι παχυντικό θα έχει περάσει».

2. Πιείτε ένα τσάι

Όταν τα συναισθήματα είναι στα «φόρτε» τους, το ίδιο συμβαίνει και με τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Το μαύρο τσάι μειώνει τα επίπεδα του στρες και βοηθά τον οργανισμό να βρει τις ισορροπίες του. Αν αισθάνεστε οκνηρία, επιλέξτε πράσινο τσάι, το οποίο θα αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και θα σας χαρίσει ενέργεια.

3. Κάντε ένα μάθημα γιόγκας

Θα μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας, τις ανάγκες του και πώς να τις ικανοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μπορείτε ακόμη να ενταχθείτε σε κάποια τάξη «γέλιου». Θα νιώσετε αμέσως τον οργανισμό σας να χαλαρώνει και να αποβάλλει την ένταση.

4. Φάτε μερικά φιστίκια

Δεν έχουν πολλές θερμίδες και είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

5. Πιείτε νερό καρύδας

Αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας στα στούντιο που κάνουν γιόγκα. Το νερό καρύδας περιέχει κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το στρες και το άγχος. Επιπλέον, ενυδατώνει τον οργανισμό. Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε στρεσαρισμένοι και να σας δημιουργήσει την «ανάγκη» να το ρίξετε στο φαγητό.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.