«Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον σεβασμό της στους ανθρώπους με αναπηρία»
RAXHL MAKRH - ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΒΟΥΛΗ

Η δύναμη της ψυχής και το σθένος του μυαλού υπερνικούν την σωματική αναπηρία. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν ζητούν ούτε τον οίκτο, ούτε την συμπόνια της πολιτείας. Τα δικαιώματα τους διεκδικούν, την εφαρμογή των νόμων και την ορθολογική κρίση, που μοιάζει να χάνεται όταν η Συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου προΐσταται της Δημόσια Διοίκησης.

Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πρωτ 32940/8441/9-7-14 υπόμνημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, καθημερινά κατατίθενται παράπονα από τα μέλη του, είτε αυτοί είναι παραπληγικοί (με παράλυση των κάτω άκρων), είτε τετραπληγικοί (παράλυση άνω και κάτω άκρων) για την μη εφαρμογή του άρθρου 16 του Ν 3846/2010. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ότι η διάρκεια της αναπηρίας όσων κρίνονται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία καθορίζεται επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με το υπόμνημα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες τόσο του αναπηρικού κινήματος όσο και των ίδιων των ενδιαφερομένων για την εφαρμογή του νόμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο απευθυνθήκαν με έγγραφα και κατ’ ιδίαν συναντήσεις , αντί να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία και να προβούν σε άμεση διόρθωση των γνωματεύσεων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των μελών τους, συνεχίζουν να εκδίδουν γνωματεύσεις για μη αναστρέψιμες παθήσεις πενταετούς ισχύος και όχι επ’ αόριστον.

Για την άμεση και αποτελεσματική επίλυση του θέματος η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμ. Πρωτ. 1008/10-7-2014 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των καταγγελιών κοινοποίησε την Ερώτηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης και στον Ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότη Μαριά για τυχόν περαιτέρω δικές τους ενέργειες.

Θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους με αναπηρία γιατί ο πολιτισμός μας εξαρτάται από το επίπεδο του σεβασμού μας στους ανθρώπους με αναπηρία.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνειας

     Υγείας    

 

Κοιν.

–       Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης

–       Ευρωβουλευτή Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Νότη Μαριά

ΘΕΜΑ: «Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία;»

Το άρθρο 16 του Ν 3846/2010 προβλέπει ότι η διάρκεια της αναπηρίας όσων κρίνονται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία καθορίζεται επ’ αόριστον.

Επίσης στον ίδιο νόμο αναφέρεται ότι με απόφαση επιστημονικής επιτροπής καθορίζονται και άλλες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας κρίνεται επ’ αόριστον.

Σύμφωνα όμως με το υπ. αριθμ. πρωτ 32940/8441/9-7-14 υπόμνημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, καθημερινά κατατίθενται παράπονα από μέλη του συλλόγου που είναι παραπληγικοί (με παράλυση των κάτω άκρων) τετραπληγικοί (παράλυση άνω και κάτω άκρων) για κατάφορη παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης.

Στο ανωτέρω υπόμνημα επισυνάπτονται Γνωματεύσεις μελών του συλλόγου σύμφωνα με τις οποίες παρότι έχει διαπιστωθεί ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και έχουν παρέλθει δύο και πλέον έτη από την εκδήλωση της παραπληγίας – τετραπληγίας ή άλλης κινητικής αναπηρίας, η χρονική τους ισχύ – κατά παράβαση του νόμου – είναι πενταετούς διάρκειας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών υπογραμμίζει ότι το γεγονός αυτό μεταξύ των άλλων έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι με αναπηρία να αδυνατούν να εκτελωνίσουν αναπηρικά αυτοκίνητα , επειδή για τον εκτελωνισμό τους απαιτούνται γνωματεύσεις με επ’ αόριστον κρίση.

Για τους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες το αυτοκίνητο δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά μέσο για να μετακινηθούν για βασικές καθημερινές ανάγκες ( εργασία , μετακίνηση σε θεραπευτικά κέντρα , οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητες κ.λπ.).

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες τόσο του αναπηρικού κινήματος όσο και των ίδιων των ενδιαφερομένων να λυθεί το θέμα , οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο απευθυνθήκαμε με έγγραφα και κατ’ ιδίαν συναντήσεις , αντί να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία και να προβούν σε άμεση διόρθωση των γνωματεύσεων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των μελών μας, συνεχίζουν να εκδίδουν γνωματεύσεις για μη αναστρέψιμες παθήσεις πενταετούς ισχύος και όχι επ’ αόριστον.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Ως αρμόδια πολιτική ηγεσία έχετε διερευνήσει τα καταγγελλόμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που προηγήθηκε από την έκδοση του υπομνήματος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών;
  2. Εάν όχι, γιατί;
  3. Εάν ναι σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε για την εφαρμογή του νόμου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  4. Συνειδητοποιείτε ότι για τους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες το αυτοκίνητο δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά μέσο για να μετακινηθούν για βασικές καθημερινές ανάγκες;
  5. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τον άμεσο εκτελωνισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων αυτών των ανθρώπων;

 

Αθήνα, 10-7-2014

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

Ραχήλ Μακρή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.