Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι επιβλαβής για την επιδερμίδα μας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη, η θερμοκρασία αυξημένη και οι περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω και εκτίθενται στον ήλιο.

HLIAKH AKTINOVOLIAΔείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, αναλυτικά όλες τις επιπτώσεις που έχει ο ήλιος στο δέρμα μας και την πολύ σοβαρή ζημιά που μπορεί σταδιακά να μας προκαλέσει.

Μαύρισμα

3331

Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να είναι επιθυμητό αισθητικά από πολλούς ανθρώπους, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι αυτό το “μπρούτζινο” χρώμα που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα του τραυματισμού της επιδερμίδας και συγκεκριμένα του ανώτερου στρώματος του δέρματος. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) επιταχύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Για να προλάβετε τις βλάβες από τον ήλιο, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο, όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους.

Έγκαυμα α’ βαθμού

3332

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα οδηγούν σε έντονη ερυθρότητα, θερμότητα στην αφή, και ήπιο πόνο. Επηρεάζουν μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες έως εβδομάδες μέχρι να “ξεθωριάσει”. Αναλγητικά όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη, οι κρύες κομπρέσες, η αλόη και οι ενυδατικές κρέμες μπορεί να μειώσουν τον πόνο και τη δυσφορία.

Έγκαυμα β’ βαθμού

3333

Ένα δευτέρου βαθμού έγκαυμα βλάπτει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις. Είναι συνήθως είναι πιο επώδυνο από εκείνο του α’ βαθμού και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, οίδημα και φλύκταινες στην επιδερμίδα. Αν σχηματιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε! Είναι μια πηγή υγρασίας και προστασίας του δέρματος. Σπάζοντας τις φουσκάλες μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση. Συνιστάται, ωστόσο, να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Ρυτίδες

3334

Οι ακτίνες του ήλιου κάνουν το δέρμα να φαίνεται γηρασμένο. Περισσότερο από το 80% από των σημαδιών της γήρανσης του δέρματος στους ενήλικες είναι αποτέλεσμα του μαυρίσματος που έκαναν ως έφηβοι πριν από την ηλικία των 18 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή με την πάροδο του χρόνου, η υπεριώδης ακτινοβολία βλάπτει τις ίνες του δέρματος που ονομάζονται ελαστίνη. Όταν η ελαστίνη διασπάται, το δέρμα αρχίζει να “κρεμάει”, και να χάνει την ικανότητά του να επανέλθει όταν τεντώνεται.

Ανομοιόμορφος χρωματισμός επιδερμίδας

3335

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί, επίσης, ακανόνιστο χρωματισμό στο δέρμα. Ορισμένες περιοχές του δέρματος είναι πιο σκούρες, ενώ άλλες είναι πιο ανοιχτόχρωμες. Ο ήλιος μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στα μικρά αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας, δίνοντας στο δέρμα σας μια κοκκινωπή εμφάνιση.

Φακίδες

3336

Οι φακίδες βρίσκονται συνήθως σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος. Είναι πιο ορατές το καλοκαίρι, ιδίως σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Οι φακίδες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία. Αλλά ορισμένοι καρκίνοι στα πρώιμα στάδια μοιάζουν με σημάδια φακίδων. Δείτε ένα γιατρό, εάν το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα ενός σημαδιού αλλάξει ή σας προκαλεί πόνο.

Μέλασμα

3337

Το μέλασμα (ή πανάδες) χαρακτηρίζεται από το μαύρισμα ή τις καφέ κηλίδες στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Το μέλασμα εμφανίζεται πολλές φορές σε γυναίκες που είναι έγκυες, αλλά μετά την εγκυμοσύνη, φεύγει. Αν έχετε μέλασμα, το φως του ήλιου επιδεινώνει την κατάσταση.

Σημάδια γήρανσης

3338

Αυτές οι καφέ ή γκρι κηλίδες δεν είναι προκαλούνται ουσιαστικά από τη γήρανση, αν και πολλαπλασιάζονται καθώς γερνάτε. Τα σημάδια γήρανσης είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο και αυτός είναι ο λόγος που τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές του δέρματος που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος.

Ακτινική κεράτωση

3339

Είναι οι μικρές, φολιδωτές κόκκινες, καφέ ή στο χρώμα του δέρματος κηλίδες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συχνά εμφανίζονται στο κεφάλι, το λαιμό ή τα χέρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τα πρόωρα σημάδια καρκίνου του δέρματος. Η ακτινική κεράτωση εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 40 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε πολύ νεότερους ανθρώπους. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνιστάται έγκαιρη θεραπεία για να σταματήσει η πιθανή εξέλιξη σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μια μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ακτινική χειλίτιδα

33310

Σχετίζεται με την ακτινική κεράτωση. Η ακτινική χειλίτιδα είναι μια προκαρκινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως στο κάτω χείλος ως φολιδωτό μπάλωμα ή επίμονη ξηρότητα και σκάσιμο των χειλιών. Η ακτινική χειλίτιδα μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πλακώδες καρκίνωμα

33311

Μπορεί να εμφανιστεί ως ένα σκληρό κόκκινο οζίδιο, μια διογκωμένη φολίδα στο δέρμα που αιμορραγεί ή αναπτύσσει κρούστα, ή μια πληγή που δεν επουλώνεται. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, το κάτω χείλος, τα χέρια, και άλλα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του σώματος. Το πλακώδες καρκίνωμα είναι ιάσιμο αν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Αν ο καρκίνος του δέρματος προχωρήσει, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου.

Νόσος Bowen

33312

Είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια του δέρματος. Εν αντιθέσει με τα καρκινώματα πλακωδών κυττάρων που αναπτύσσονται προς τα μέσα και εξαπλώνονται στο εσωτερικό του σώματος, η νόσος Bowen μένει στην επιδερμίδα και εκδηλώνεται με φολιδωτά κοκκινωπά μπαλώματα που μπορεί να δημιουργήσει κρούστα.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

33313

Είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, η πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη και λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί, αν και μπορεί να βλάψει τον περιβάλλοντα ιστό. Επειδή το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εξαπλώνεται σιγά-σιγά, εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες. Οι βασικοκυτταρικοί όγκοι μπορεί να εκδηλωθούν ως μια επίπεδη, φολιδωτή κηλίδα στο χρώμα του δέρματος ή σε χρώμα καφέ ή, πιο σπάνια, ως μία λευκή κηρώδης ουλή.

Μελάνωμα

33314

Το μελάνωμα δεν είναι τόσο κοινό όσο άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι η πιο σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα περίπτωση. Πιθανές ενδείξεις μελανώματος περιλαμβάνουν μια αλλαγή στην εμφάνιση ή το χρώμα μιας ελιάς. Συμβουλευτείτε ένα γιατρό, εάν μια ελιά αλλάξει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα, έχει ακανόνιστα άκρα, είναι ασύμμετρη, ή σας προκαλεί φαγούρα και αιμορραγεί. Το μελάνωμα μπορεί να εξαπλωθεί σε όργανα και οστά. Μπορεί να θεραπευτεί αν εντοπιστεί και θεραπευτεί νωρίς.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.