Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχοδραστικών ουσιών, μοιάζει να βρίσκεται σε όνειρο, σύμφωνα με νέα Βρετανούς ερευνητές.

manhtariaΣτο πλαίσιο νέας μελέτης, εφάρμοσαν τη μέθοδο της εγκεφαλικής απεικόνισης σε 15 εθελοντές πριν και μετά τη χορήγηση ψιλοκυβίνης σε ενέσιμη μορφή. Η ψιλοκυβίνη είναι ένα παραισθησιογόνο που βρίσκεται στα επονομαζόμενα «μαγικά μανιτάρια».

Επιμέρους περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν το συναίσθημα και τη μνήμη – όπως ο ιππόκαμπος και ο φλοιός της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου – φάνηκε να λειτουργούν πιο συγχρονισμένα έπειτα από τη χορήγηση της ψιλοκυβίνης.

Αυτό το μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας παρατηρείται σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου και συγκεκριμένα όταν ονειρεύονται, αναφέρουν οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου.

Αντιθέτως, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που ελέγχουν λειτουργίες «υψηλού επιπέδου», όπως η αυτοσυγκράτηση, δεν ήταν εξίσου συντονισμένη.

Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε στη συνέχεια μια νέα τεχνική ανάλυσης δεδομένων για την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι υπήρχαν περισσότερα πιθανά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας έπειτα από τη χορήγηση της ψιλοκυβίνης. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μπορούσε να μεταβεί σε περισσότερα στάδια δραστηριότητας και να τα εξερευνήσει.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Brain Mapping, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν είναι αρκετά καινούριες κι έτσι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.