Full Moon… Εχει τον τρόπο του να αναστατώνει τους ανθρώπους και μάλιστα τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

selhnh-andresΓι αυτό υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση. Σουηδική έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι κοιμούνται τα βράδια 25 λεπτά λιγότερο κατά μέσο όρο, όταν έχει πανσέληνο, γεγονός που επιβεβαιώνει την πανάρχαια πεποίθηση ότι το «γεμάτο» φεγγάρι έχει τον τρόπο του να αναστατώνει τους ανθρώπους και μάλιστα τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.

Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Μάικλ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν στο εργαστήριο 47 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι η φάση της Σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο. Όταν υπάρχει πανσέληνος, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν περισσότερο από άλλα βράδια και κοιμούνται 25 λεπτά λιγότερα.

Μια άλλη ελβετική έρευνα που είχε γίνει πέρυσι, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, ενώ είχε δείξει επίσης ότι κατά τις πανσελήνους οι άνθρωποι βλέπουν περισσότερα όνειρα. Από την άλλη όμως, γερμανική έρευνα, σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, είχε αποτύχει να βρει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη φάση του φεγγαριού και στον ανθρώπινο ύπνο.

Οι Σουηδοί ερευνητές επισήμαναν ότι η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε έναν κλειστό εργαστηριακό χώρο χωρίς παράθυρα, συνεπώς για τον λιγότερο ύπνο δεν μπορεί να ευθύνεται το αυξημένο φως στο περιβάλλον λόγω της πανσελήνου. Oπως είπε ο Σμιθ, «πρέπει το ενσωματωμένο βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδιανό ρυθμό. Προς το παρόν, πάντως, αυτό είναι μια υπόθεση, που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».

Οι Σουηδοί επιστήμονες αποδίδουν την επιρροή της πανσελήνου στο γεγονός ότι στη διάρκειά της ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα. Η επίδραση αυτή είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.