Δείτε τι ισχύει σε άλλα κράτη

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΟρίστηκαν οι περιοχές της χώρας στις οποίες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και τις Κυριακές οι καταναλωτές με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι περιοχές που θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Η μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών για επτά Κυριακές το χρόνο, και για τις υπόλοιπες κατόπιν αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Για την ακρίβεια υπάρχει η διαπίστωση για άνοδο του τζίρου της αγοράς κατά 8% με 10% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.

Επιπλέον, επιχειρηματίες θεωρούν ότι όσες Κυριακές άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα ο τζίρος τους ήταν υψηλότερος από 40% μέχρι 150% σε σχέση με τη λειτουργία τους κατά τις ημέρες του Σαββάτου. Να σημειωθεί ότι τα Σάββατα είναι μέρες με υψηλή αγοραστική κίνηση.

Εξάλλου, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προσφέρει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κάτι που συνέβη και σε άλλες πόλεις του κόσμου.

Για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη έχει καθιερωθεί τις μέρες του Πάσχα λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και περιστασιακά την προαναφερόμενη περίοδο είναι ανοιχτά για 24 ώρες το 24ωρο.

Στην Κύπρο το άνοιγμα των Κυριακών που αποφάσισε η κυβέρνηση έφερε άνοδο του τζίρου κατά 10%, ενώ στην Ιταλία η απόφαση Μόντι προκάλεσε αύξηση 12% των πωλήσεων των εμπορικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση που αφορά στις συγκεκριμένες περιοχές, τότε είναι πολύ πιθανόν η αγορά για πρώτη φορά σε αυτές τις εκπτώσεις να είναι ανοικτή όλες τις Κυριακές. Και μάλιστα σε περιοχές όπως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι θερινές εκπτώσεις ανοίγουν στις 14 Ιουλίου και λήγουν στις 30 Αυγούστου. Με βάση τα ισχύοντα την Κυριακή 20 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά.

Με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, οι επτά Κυριακές είναι δύο πριν τα Χριστούγεννα, των Βαίων και οι τέσσερις πρώτες των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Δείτε τι ισχύει σε άλλα κράτη


χωρεσ

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.