Επηρεάζουν προσωρινά τη γονιμότητα των γυναικών
ANTISYLLHPTIKAΗ λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική γονιμότητα των γυναικών, τουλάχιστον προσωρινά αναφέρει μία νέα έρευνα.

Ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι οι πανίσχυρες ορμόνες μπορεί να «γερνούν» το αναπαραγωγικό σύστημα, μειώνοντας την παραγωγή ωαρίων σε επίπεδα όπως αυτά σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, ακόμη και για μερικούς μήνες αφότου σταματήσουν να παίρνουν τα χάπια.

Παρότι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το φαινόμενο αυτό δε φαίνεται να είναι μόνιμο, ωστόσο τονίζουν ότι ίσως θα έπρεπε να εξετάζεται το «βιολογικό ρολόι» των γυναικών τρεις μήνες μετά την παύση της χρήσης των αντισυλληπτικών χαπιών.
Η σχέση αυτή προέκυψε μετά από μια έρευνα σε 833 γυναίκες ηλικίας 19 έως 46 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης anti-Mullerian (AMH) και το ωοθυλακικό άντρο (antral follicles-AFC), τα οποία αποτελούν δείκτες για τα «αποθεματικά των ωοθηκών», ή με απλά λόγια για τη γονιμότητα των γυναικών.

Όσες είχαν πάρει αντισυλληπτικά χάπια εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα κατά 19% και 16% αντίστοιχα στις παραπάνω ορμόνες.

Επιπλέον, παρήγαγαν από 19% έως 52% λιγότερα ωάρια, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται σε όσες ήταν κάτω των 30 ετών.

«Περιμέναμε να βρούμε ότι τα αντισυλληπτικά είχαν κάποιες επιδράσεις. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μελέτης μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η ποσοτικοποιημένη επίδραση στις παραμέτρους των αποθεματικών των ωοθηκών, όπως καθορίζονται από τα επίπεδα της ορμόνης AMH, το ωοθυλακικό άντροκαθώς επίσης και από τον όγκο των ωοθηκών» ανέφερε στη MailOnline η Dr Kathrine Birch Petersen.

«Δεν πιστεύουμε ότι τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν τις ωοθήκες με μόνιμο τρόπο. Όμως χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα για τη φάση ανάρρωσης των γυναικών, αφού σταματήσουν να παίρνουν τα χάπια. Θεωρείται απίθανο ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τη βασική βιολογία των ωοθηκών ως προς την εξάντληση των ωαρίων, αλλά σίγουρα επηρεάζουν την εμφάνιση των ωοθηκών και την έκκριση της ορμόνης ΑΜΗ» είπε ακόμη.

Σύμφωνα με την ίδια, το χάπι θα μπορούσε να «καλύψει» ένα έντονα μειωμένο αποθεματικό των ωοθηκών και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να αναγνωριστεί. Η Dr Birch Petersen πρόσθεσε ακόμη ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να μείνουν έγκυες έξι μήνες μετά τη διακοπή του χαπιού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία στο Μόναχο.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.