Ενόχληση στην Τρόικα για την προθυμία της κυβέρνησης να δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις. Ποιο είναι το κόστος και πού θα βρεθούν τα λεφτά.

enstoloiΕνοχλημένη εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα από την μεγάλη προθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί  «άνευ όρων» στις δικαστικές αποφάσεις για ενστόλους και δικαστικούς, οι οποίες «φορτώνουν» τον φετινό Προϋπολογισμό με περίπου 1 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από συζητήσεις που έχουν οι δανειστές μας με «θεσμικούς παράγοντες» της χώρας, η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στους ενστόλους, ενισχύουν την καχυποψία τους ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει ατύπως» στην χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Οι διαθέσεις της Τρόικας θα διαφανούν πιο καθαρά την ερχόμενη εβδομάδα, όποτε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αναγνωριστική επαφή με το νέο υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων θα κριθεί εν τέλει αν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιβάλουν στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα προκαλέσει στον Προϋπολογισμό η μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε χθες κατηγορηματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης  και το 2016 – για άλλα δύο χρόνια δηλαδή μετά τη λήξη της – προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απρόβλεπτες δαπάνες από τις δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί παραμένει ανοικτό.

Το τελικό κόστος των μισθολογικών «επανορθώσεων» μόνο των ένστολων  κυμαίνεται  από 300 έως 800 εκατ. ευρώ

Και τούτο διότι το τελικό κόστος των μισθολογικών «επανορθώσεων» μόνον  των ένστολων  κυμαίνεται από 300 εκατ. ευρώ -εάν κωλυσιεργήσει και μεταθέσει για το μέλλον την αποκατάσταση των αποδοχών ή τις περικόψει εκ νέου με το νέο μισθολόγιο- και φτάνει μέχρι 800 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ στο σύνολό της.

Η κυβέρνηση στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται στην περίπτωση οι δικαστικές αποφάσεις προκαλέσουν έκτακτες δαπάνες στον Προϋπολογισμό, προκειμένου να διασφαλίσει τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στο Μνημόνιο.

Για το 2015 ο στόχος του Μνημονίου είναι για πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ ή 5.648 εκατ. ευρώ. Το ΜΠΔΣ προβλέπει, πλεόνασμα ύψους 2,5% του ΑΕΠ ή 4.737 εκατ. ευρώ, κατά 911 εκατ. ευρώ, λιγότερα.

Για το 2016 ο στόχος του Μνημονίου είναι η επίτευξη πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ ή 8.882 δισ. ευρώ, αλλά με το ΜΠΔΣ, το υπουργείο Οικονομικών κατεβάζει το στόχο στο 3,5% του ΑΕΠ ή σε 6.955 δισ. ευρώ, κατά 1.927 δισ.  ευρώ λιγότερα.

Το φθινόπωρο, κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015, θα αξιολογηθεί η ανάγκη ή όχι λήψης νέων μέτρων, ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης  επιβλήθηκε από το 2011, από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, και αποφέρει έκτοτε στον Προϋπολογισμό περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ο σχετικός νόμος προβλέπει την επιβολή της μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτώνται το έτος 2014 δηλαδή φέτος και από το 2015 παύει να επιβάλλεται.

Οι συντελεστές είναι 1 – 4% σε ετήσια ατομικά δηλωθέντα ή τεκμαρτά – συνολικά εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα ανέρχεται σε 1% για εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% από 20.000 έως 50.000, 3% για εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και 4% για υψηλότερο εισόδημα.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.