Τέρμα στην περίοδο χάριτος 30 ημερών. Προβλέπονται πρόστιμα από 250 έως 750 ευρώ. Αναλυτικά οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

IXΠονοκέφαλος έρχεται για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. καθώς από σήμερα 1 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Ν. 4261/14, που προβλέπει ότι θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος του ασφαλίστρου έως την ημερομηνία λήξης του, χωρίς να πλέον να έχουν την περίοδο χάριτος των 30 ημερών, αλλιώς σε θα θεωρούνται ανασφάλιστοι και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4261/2014, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τις 5 Μαΐου, σε όποιον συλληφθεί να οδηγεί ανασφάλιστο όχημα, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 250 έως 750 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση και αφαίρεση της άδειας οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων κυκλοφορίας.

Τι προβλέπει ο Ν. 4261/14

  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες πλέον θα μπορούν να αντιτάξουν τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.
  • Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς πλέον να έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά.
  • Κυρώσεις για τους κατόχους οχημάτων, όπως αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες, αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

Οι κυρώσεις αναλυτικά

Διοικητικές κυρώσεις:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.

• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

• Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Ποινικές κυρώσεις:

• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.